Heeft jouw onderneming al parkeerplekken met laadpalen?

De elektrische auto is sterk in opmars. Steeds meer particulieren en ondernemingen stappen over nu er een grotere range aan (betaalbare) modellen op de markt komt. De overheid wil gaan realiseren dat er vanaf 2030 geen auto’s met fossiele verbrandingsmotor meer verkocht worden. Daar zijn we al flink naar op weg. In 2023 was namelijk al bijna de helft van de personenauto’s geheel elektrisch of een plug-in hybride. Als onderneming kun je al eigenlijk niet meer zonder oplaadplekken. Zowel bedrijfsauto’s als bezoekers kunnen hier ‘stekkeren’.

Flinke groei EV’s in Friesland, maar (te) weinig publieke laadpalen

Het aantal elektrische voertuigen in de provincie Friesland is in 2023 wederom flink toegenomen, zo blijkt uit regionale voertuigdata van de Rijksdienst voor het Wegverkeer. In januari 2023 betrof het ongeveer 7.700 elektrische (plug-in) personen- en bedrijfsauto’s. Nu een jaar later in januari 2024 is dat aantal toegenomen tot maar liefst bijna 10.700 voertuigen.

Al deze EV’s dienen regelmatig te worden opgeladen. Uit onderzoek van Omrop Fryslân begin 2023 bleek dat het droevig gesteld is met net aantal publieke laadpalen in de provincie. Volgens de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) dient er in elk gebied van 500 bij 500 meter waar minimaal 125 woningen zijn, minimaal een openbare laadpaal te zijn. In Friesland was deze doelstelling slechts in 35 procent van de gebieden behaald, het laagste aantal van alle Nederlandse provincies.

Het zakelijke wagenpark duurzaam en financieel aantrekkelijk opladen

Mensen met een EV zijn dus eerder aangewezen op een laadpalen thuis of bij het bedrijf. Wil je  als ondernemer zelf zakelijk elektrisch gaan rijden? Krijgen je medewerkers EV’s? Of gaat het hele wagenpark van je onderneming over op elektrisch? Dan is bijvoorbeeld de laadpaal van EVBox de ideale laadoplossing. EXbox biedt als marktleider een ruim assortiment aan laadpalen, die voorzien zijn van slimme toepassingen zoals load balancing en automatische verrekening. Daarbij is een EVBox ook nog eens te koppelen aan de eventuele zonnepanelen op het bedrijfspand waardoor je auto’s eigenlijk gratis oplaadt.

Nieuwe regels voor laadpalen bij bedrijven vanaf 2025

De overheid stuurt aan op meer elektrische voertuigen. Momenteel is het al zo dat nieuwbouw bedrijfspanden met meer dan tien parkeerplaatsen op eigen terrein minimaal een laadpaal dienen te hebben. Hierbij geldt dat een op de vijf parkeerplaatsen een aansluiting op een laadpaal moet hebben. Bij bestaande bedrijfspanden die grondig gerenoveerd worden, moet ook laadpalen geplaatst worden. Zijn er meer dan tien parkeerplaatsen dan dient er minimaal een laadpaal te zijn. Vanaf 2025 worden de regels nog verder uitgebreid. Heb je een bedrijfspand met minimaal twintig parkeerplaatsen? Dan zal er vanaf volgend jaar ook minstens een laadpaal geplaatst moeten zijn.

Vergelijkbare berichten