Herman Schreuder (Via Via): sparren over circulair denken

Via Via is de perfecte kamer voor mensen die het leuk vinden om zelfstandig en zelfredzaam te zijn”, zo legden hoteldirecteur en mede-eigenaar Herman Schreuder en adjunct-directeur Annelies Douwstra in een eerdere editie van OF al eens uit. In deze editie: hoe circulair denken tot leven kwam bij de realisatie van dat bijzondere hotelconcept in Leeuwarden. Mede ook dankzij ondersteuning van Ynbusiness.

In 2015 kwam Herman Schreuder aan het roer te staan van het Post Plaza Hotel & Grand Cafe in Leeuwarden. Toen al was bekend dat het pand van de buren in 2020 óók te koop zou komen en er was ambitie om daar dan óók iets te doen. Maar de reis om ook voor dát pand een nieuw en vernieuwend concept te ontwikkelen, heeft een aantal jaren en wat breinkrakers geduurd. Door het sparren met Marjan Soepboer (specialist Ynbusiness) en het enthousiasme van Hanneke Schmeink (vereniging Circulair Friesland) ging Schreuder op de circulaire toer en realiseerde men 74 hotelkamers onder het concept ‘Via Via’.

Herman Schreuder: “Culturele Hoofdstad 2018 heeft een positieve impuls gegeven aan Leeuwarden als bestemming en Post-Plaza als locatie. Mensen kwamen en komen specifiek naar Post-Plaza. Doordat we hadden bewezen om tegen de trend in een naam te vestigen met een concept dat onbekend was in Leeuwarden, durfden we een nieuwe sprong te wagen.”

Sparren

Herman somt een aantal concepten op die de revue zijn gepasseerd: foodhal, luxe appartementen, combinaties met bedrijfsleven en onderwijs. Herman: “Het contact met Marjan, die ik al kende uit haar Koninklijke Horeca Nederland-tijd, was zeer welkom. Niet alleen om te sparren over concepten, krappe arbeidsmarkt en corona-uitdagingen, maar ook vanwege haar uitgebreide netwerk. Ik kom van buiten Friesland en dan ben je onvoldoende vertrouwd met de routes die je moet bewandelen. Zo heb ik via haar onder andere kunnen sparren met Saskia van Gend van het Van Hall Instituut over een concept met de combinatie tussen bedrijfsleven en onderwijs. Doordat dit idee uiteindelijk niet haalbaar bleek, is er uiteindelijk gekozen om een nieuw hotelconcept te ontwikkelen naast Post-Plaza.”

Bouwen voor de toekomst

Herman wilde het bedrijf toekomstbestendig uitbreiden met de herbestemming en circulaire inrichting van het oude KPN-gebouw vlak naast Post-Plaza. Inmiddels is daar een hotel verrezen, dat zijn gelijke in Friesland nog niet kent: Via Via – just a room. Je krijgt alleen een kamer. Een topkamer, want je komt voor de stad en zoekt een meer dan prima plek om te slapen. Geen receptie, geen bar, geen restaurant, maar je kunt wel een ontbijtje scoren in de selfservice shop. Het is gericht op een geheel andere doelgroep dan Post-Plaza, iets dat Herman meteen al terugziet in de boekingen. “Vooral buitenlandse gasten vinden de weg naar Via Via. Zij willen zelfstandig de omgeving verkennen, van alle gemakken voorzien zijn en culturele activiteiten en festivals bezoeken. Dan past Via Via als een huis.”

Muisstil over circulariteit?

Op de website ziet de gast echter niet direct hoe duurzaam het gebouw is waar ze in verblijven. Pas als je naar binnen stapt, valt het oog op bijzondere details. Zoals het Travertin op de vloer dat als nieuw lijkt, maar minutieus is gerepareerd door een absolute vakman, of het bed dat modulair is gebouwd en waar je ook een bureau van zou kunnen maken. Het circulaire lijstje dat Herman Schreuder opsomt, lijkt eindeloos.

Je voelt het DNA van Herman en zijn respect voor de grandeur van het pand en de wens om die te behouden. En dat is iets dat hij destijds ook hardop uitsprak naar Marjan; voor haar het sein om Hanneke Schmeink te introduceren. Wat Marjan betekent in de breedte van het ondernemen, betekent Hanneke specifiek op het terrein van circulariteit. Ze prikkelt, zet aan tot nadenken en verbindt. Hanneke: “Herman heeft het aangedurfd om samen met bouwbedrijf Friso en installateur Pranger Rosier tijdens het proces samen de circulaire mogelijkheden te ontdekken. Wat daarbij hielp was dat het bouwbedrijf kon leunen op de enorme restauratiekennis van hun medewerkers en hun Friese inborst. En wat hem daartoe aangezet heeft, is de CIRCO-track.”

De CIRCO-track is onderdeel van een landelijke methodiek om ondernemers en creatieve professionals te ondersteunen bij het (her)ontwerpen van producten, diensten en businessmodellen voor circulair ondernemen. De CIRCO-track waar Hanneke op doelt werd georganiseerd door Vereniging Circulair Friesland in samenwerking met de Toerisme Alliantie Friesland. Herman won in dit traject de tweede prijs met zijn pitch voor modulaire meubels. Herman vult Hanneke aan: “De CIRCO-track heeft voor mij de manier van denken beïnvloed. Een van de eerste dingen die ik vervolgens deed was de sloopofferte napluizen. Maar er viel niks na te pluizen, het bestond uit één groot bedrag en details waren niet te geven. Een sloopbedrijf kijkt naar wat er voor waarde in de sloopmaterialen zit wat zij door kunnen verkopen. Terwijl ik behoefte had aan een soort nulmeting van wat er écht weg moet en wat er nog te repareren viel. Dat proces ben ik met Friso en Pranger Rosier in wederzijds vertrouwen aangegaan. Dankzij hun denkkracht hebben we de originele ramen kunnen behouden, waar het PTT post-logo nog op de ramen staat.”

Je raakt niet uitgepraat

Maar zelfs een concept als Via Via, waar al veel is uitgedacht, houdt zijn uitdagingen. Tijdens de rondleiding ontstond er bij de koffiecorner bijvoorbeeld een gesprek over de wegwerp-koffiebekers. Hanneke vroeg of dat ook anders kan, waarbij diverse oplossingen werden uitgewisseld. Dan is daar nog een boom van 200 jaar oud die moet wijken. Die mag eigenlijk niet zomaar vernietigd worden. Herman: “We zijn daarom in contact gebracht met Stadshout Leeuwarden. Samen met hen zijn we aan het bedenken wat voor hebbeding we met dat hout kunnen maken en voorzien van de stempel Postplaza.”

Vergelijkbare berichten