Jorritsma Bouw en Omrin realiseren Recycle Boulevard

De opening van de Recycle Boulevard is een nieuwe stap in het waarmaken van de ambitie van Omrin: een maximale bijdrage leveren aan een wereld waarin zoveel mogelijk wordt hergebruikt. Een gedachtengoed waar Omrin en Jorritsma Bouw elkaar in hebben gevonden. “Wij streven ernaar dat spullen niet meer als afval worden gezien maar als grondstof voor een nieuw product, waarmee we de levensduur van producten aanzienlijk kunnen verlengen”, aldus Stéphanie de Groot, manager Omrin Estafette. “Om die reden heeft aannemersbedrijf Jorritsma Bouw tijdens de verbouwingswerkzaamheden telkens naar een zo circulair mogelijke oplossing gezocht en sponsort ook deels het project.”

Upcycling

Estafette is niet voor het eerst bezig met dit thema, maar is al jaren actief in ‘upcycling’. Afvalproducten worden getransformeerd tot een waardevol product, vaak nog mooier dan voorheen. Verschillende vrijwilligers van Estafette zijn bezig met upcycling en kiezen hiervoor spullen uit de winkel die niet verkocht worden. Toch gaat het Omrin niet alleen om het hergebruiken van producten. De Groot: “We streven ook naar sociale samenhang.” De Recycle Boulevard zal zowel een kringloopwinkel als een exporuimte van startups en onderwijs als circulaire (leer-)werkplaats in één worden. “Het pand biedt daarmee ruimte voor studenten, producenten, overheid, startups en innovators”, aldus De Groot. Vanuit D’Drive (Friesland College) werd de winkel gestyled door studenten. Stagiaires van de opleiding meubelontwerp en creatief vakmanschap krijgen de mogelijkheid om van afgekeurde goederen nieuwe producten te ontwerpen.

Een samenleving voor iedereen

Een groot aantal mensen in Friesland heeft moeite met lezen en schrijven. Omrin Estafette, Stichting Lezen & Schrijven en het Friesland College slaan de handen ineen om dit probleem aan te pakken. De Groot: “Binnen Estafette willen wij actief inhoud geven aan de inclusieve samenleving.” Kortom: een samenleving waarin iedereen wordt betrokken en er geen buitenstaanders zijn. “Onze jobcoach werkt daarom onder andere samen met een taalcoördinator om onze mensen de juiste hulp te bieden in het dagelijkse leven en op weg naar een reguliere baan.”

‘Waste NO Waste LAB’

Ook kunstenaar Claudy Jongstra komt met haar ‘Waste NO Waste LAB’ in het pand van de Recycle Boulevard. De Groot: “Claudy slaat voor ons de brug tussen afval, kunst en duurzame productieprocessen. Haar liefde voor duurzaam design en interesse in ambachtelijke productiemethoden, in groene materialen en duurzame werkwijzen sluit aan op onze wens om circulaire economie vorm te geven. Met deze samenwerking hopen we veel mensen te inspireren.”

Een ander samenwerkingsverband is met Stichting Fier, die samen met meisjes en vrouwen die te maken hebben gehad met geweld in afhankelijkheidssituaties de Fier-bakkerij runt. Voor de Recycle Boulevard maken ze taarten met lokale, gezonde en duurzame ingrediënten. De meiden van Fier worden begeleid om actief bezig te gaan met het behalen van een diploma en het opdoen van werkervaring, zodat ze weer kunnen participeren in de maatschappij.

Circulair bouwen

Jorritsma Bouw en P. de Vries installatietechnieken zijn door Omrin gevraagd om de verbouwing van de Recycle Boulevard te realiseren. Het is geen groot bouwwerk, maar wel een creatief project: het circulair bouwen vereist een andere denkwijze, zo leren we van Commercieel Manager Reinier Bron: “In dit project kijken we eerst naar de materialen die aanwezig zijn en of we die materialen kunnen hergebruiken voor de nieuwe functie van de ruimte. Vervolgens wordt gekeken of er materialen in de omgeving zijn die kunnen worden hergebruikt. De kunst is om zo min mogelijk nieuwe materialen te gebruiken, zonder dat dat ten koste gaat van de kwaliteit. De laatste stap is dat er gekeken wordt naar het totale kostenoverzicht. Omdat het financieel niet altijd voordeliger is om hergebruikte materialen te gebruiken, komt het weleens voor dat we nieuwe materialen aanschaffen. In die gevallen proberen we producten aan te schaffen met het cradle-to-cradle- of circulair keurmerk”, aldus Bron. “In dit geval hebben we de flexibele binnenwanden van de oude indeling kunnen gebruiken voor de nieuwe indeling.”

Naast een circulaire ambitie heeft het project ook een grote maatschappelijke invulling. Jorritsma Bouw voelt zich maatschappelijk verantwoordelijk en sponsort om die reden een deel van de verbouwing. De medewerkers en vrijwilligers van Omrin staken tijdens de verbouwing overigens zelf ook flink de handen uit de mouwen. Bron: “Het schilderwerk en de vloeren deden ze allemaal zelf. Uiteraard sprongen we bij waar nodig.”

Vergelijkbare berichten