Koninklijke Damstra Installatietechniek BV: Adviseur van de toekomst  

Als installatiebedrijf is een vooruitziende blik noodzakelijk, aangezien de ontwikkelingen in de branche, de maatschappij én wet- en regelgeving razendsnel gaan. Commercieel directeur Teake Damstra van Koninklijke Damstra Installatietechniek BV vertelt op de hoofdvestiging in Driezum dan ook dat hij niet bezig is met morgen of volgend jaar, maar al met 2025 en 2026. “Wij kunnen onszelf alleen ‘Adviseur van de toekomst’ noemen als we daar daadwerkelijk mee bezig zijn.”

Dat de markt voor woningbouw behoorlijk in elkaar zakt, had Damstra dan ook al langer aan zien komen. De bouw van sociale huurwoningen in opdracht van woningcorporaties gaat wel volop door. “Daar komen projecten los, evenals bij bedrijven. Die moeten verduurzamen, maar krijgen ook vaak te maken met netcongestie.” Damstra legt uit: “Er is maar beperkt ruimte voor bedrijfsmatige aansluitingen op het elektriciteitsnet, zowel voor uitbreiding van bestaande bedrijven als voor nieuw gevestigde bedrijven. Wij zijn hierover met netbeheerders Enexis en Liander in gesprek.”

Monitoringsystemen en accu’s
Omdat bedrijven de opbrengst van hun zonnepanelen niet altijd kunnen terugleveren aan het net, wil Damstra monitoringsystemen bij zakelijke klanten gaan plaatsen zodat op het juiste moment stroom teruggeleverd kan worden. “Op andere momenten moet die stroom dus opgeslagen worden. Dat willen we doen door het plaatsen van accu’s. Het overschot aan stroom kan bijvoorbeeld benut worden als alle machines worden opgestart, wat ‘s ochtends vaak gebeurt in fabrieken.”

Energieopslag en energie delen De investeringen voor zo’n systeem zijn behoorlijk groot, erkent Damstra. “Maar als je het vergelijkt met de energieprijzen én het niet kunnen uitbreiden of openen van je vestiging, weet ik wel welke keuze bedrijven maken. Bovendien verdienen ze de investeringen in vijf à zes jaar terug.” Bedrijven zouden ook openbare laadstations op het eigen terrein kunnen plaatsen, waarvan iedereen met een elektrische auto gebruik kan maken. Zo’n bedrijf wordt daarmee eigenlijk energieleverancier. Ook het gebruiken van stroom die een buurbedrijf op hetzelfde bedrijventerrein over heeft, zou mogelijk moeten worden als het aan het innovatieve installatiebedrijf ligt. “Iedereen heeft hier baat bij. We zijn dan ook druk in gesprek over de mogelijkheden voor energieopslag en energie delen.”

Damstra Duurzaam
Het installatiebedrijf brengt alles wat met duurzame installaties te maken heeft, zoals zonnepanelen, warmtepompen, laadpalen en ledverlichting voor zowel zakelijke als particulieren klanten, onder bij een aparte tak: Damstra Duurzaam. “Dit bedrijf zijn we al een paar jaar aan het opbouwen, er werken inmiddels ruim dertig mensen”, vertelt Damstra. “We willen graag alles in eigen huis doen, met mensen uit de regio: zo borgen we de kwaliteit. Het is heel belangrijk dat bijvoorbeeld het leggen van zonnepanelen en het installeren van warmtepompen op een verantwoorde manier gebeurt.” 

De beste oplossing Damstra zet de komende jaren volop in op verduurzaming. “In 2030 moeten we volledig energieneutraal bouwen, richting 2025 wordt de wet- en regelgeving al strenger. Wij zijn daarop voorbereid.” De directeur vervolgt: “De Wet kwaliteitsborging (Wkb) komt er ook aan, deze heeft als doel bouwkwaliteit en bouwtoezicht te verbeteren. Ook daar zijn wij als organisatie klaar voor.” Teake Damstra besluit: “Wij nemen onze klanten graag bij de hand. Wij adviseren hen over de totaalaanpak van de installaties: wat is energetisch gezien de beste oplossing voor hun pand of woning? Daarmee zijn wij niet alleen de installateur van de toekomst, maar ook de adviseur van de toekomst.”

www.damstra.nl

Vergelijkbare berichten