Marktlink is dé overnamespecialist in het noorden

‘We zijn een Europese speler, maar spreken de taal van de regio’

Marktlink zorgt als onafhankelijk advieskantoor voor de begeleiding van MKB-ondernemers bij onder meer fusies, overnames en bedrijfswaarderingen. Marktlink bestaat inmiddels ruim 25 jaar en eind 2018 vestigde het bedrijf zich in het Noorden in Drachten, waar Koen Rutten als partner en vestigingsmanager voor meer groei en naamsbekendheid in de Noordelijke provincies moest zorgen. Koen wist al snel Okkie den Boon, Ralph Meijer en Karel Kramer in te lijven. Samen bouwden ze verder. Met succes, want recent verhuisde het veertienkoppige team naar een groter pand in Leek. De vier collega’s zoomen in op hun dienstverlening, meerwaarde en enkele afgeronde deals.

In 2010 begon Koen Rutten aan zijn avontuur binnen Marktlink. Toen nog woonachtig in het zuiden van het land was hij medeverantwoordelijk voor het opzetten van een vestiging in Amsterdam. “We hadden destijds een man of twintig in dienst”, begint Koen, “dat zijn er nu driehonderd, in binnen- en buitenland. Mijn vrouw komt uit Drachten en toen we kinderen kregen én zich de kans voordeed om een vestiging te starten in haar geboortedorp, zijn we overstag gegaan. Okkie kwam vrijwel direct de gelederen versterken.” Ruim een halfjaar na de komst van Okkie den Boon komen ook Ralph Meijer en Karel Kramer in Drachten werken; allen in de rol van manager en projectleider M&A, wat staat voor Mergers (fusies) & Acquisitions (overnames). In Friesland is de overname van familiebedrijf ECOstyle door Vendis Capital een van de eerste grote deals die Marktlink met succes weet te completeren, waarmee het startschot werd gegeven voor vele prachtige overnames, zowel aan de verkoopkant als aan de aankoopkant.

Samensmelting van expertises

De heren nemen vrijwel allemaal hun eigen expertise en ervaring mee voordat ze bij Marktlink aan de slag gaan. Het kenmerkt de organisatie, waar verschillende achtergronden en knowhow voor een totaalpakket aan diensten zorgt. Alleen Okkie komt in 2018 rechtstreeks vanuit de studiebanken van Rijksuniversiteit Groningen. Ralph: “Na mijn studie Bedrijfseconomie ben ik in 2003 naar Amsterdam vertrokken om bij General Electric en de Rabobank te gaan werken. Tien jaar geleden ben ik terug gegaan naar mijn Noordelijke roots en voordat ik bij Marktlink aan de slag ging, was ik binnen de Rabobank actief als adviseur overnamefinancieringen voor met name overnames waar Private Equity bij betrokken was. Marktlink kwam ik regelmatig tegen aan de andere kant van de tafel en toen er een kantoor in het Noorden opende, was de keus dan ook snel gemaakt om mij aan te sluiten”.

Karel liep bijna tien jaar in de accountancy rond. “Vanuit daar was ik tevens betrokken bij bedrijfsovernames. Het sprak mij echter erg aan om aan de kant van een specialist te werken.” In hun huidige rol begeleiden ze overnames en fusies, van A tot Z. Vanaf de nieuwe vestiging aan de Zernikelaan 22 in Leek wordt in teamverband aan deals gewerkt. “We werken met relatief grote teams aan een opdracht. Eén van ons is projectleider, maar onderling werken we veel samen. Meestal zijn er minimaal twee consultants bij betrokken, zodat we altijd goed bereikbaar zijn en er genoeg capaciteit is om voor de hoogst mogelijke dealzekerheid te zorgen. Voor de juiste contractdocumentatie hebben we onze eigen juristen in dienst”, zegt Karel.

Onderscheidend vermogen

Met zeven kantoren in Nederland en acht in het buitenland (verdeeld over zes landen), is Marktlink een speler van Europees formaat. Okkie: “Ons netwerk is internationaal, maar we spreken de taal van de regio. We zorgen voor lokale aanwezigheid en betrokkenheid, maar hebben een compleet aanbod richting ondernemers.” Daarmee doelt hij onder meer op het bestaan van Marktlink Transaction Services – een dienst die voorziet in de aanscherping van het financieel verkoop-due-diligenceproces van klanten – en de investeringstak Marktlink Capital. Ralph aanvullend: “Daarmee zijn we zowel qua aanbod van diensten als met ons brede netwerk en ervaring onderscheidend. We kennen de markt ontzettend goed en creëren als het ware de vraag naar bedrijven. Onze marktkennis is geborgd in een database, waardoor wij in iedere markt weten wie de kopers zijn en welke bedrijfswaarderingen gangbaar zijn. We testen de markt en willen alle potentiële kopers in binnen- en buitenland aan tafel hebben. In Nederland zijn we de grootste. Datzelfde willen we de komende jaren in Europa bewerkstelligen, zodat de internationale en Nederlandse kopers en verkopers nog beter aan elkaar kunnen koppelen.”

Succesvolle projecten

Het ontlasten, ontzorgen en begeleiden van ondernemers in hun weg naar vrijheid of juist het maken van andere keuzes is aan de orde van de dag voor Koen, Okkie, Ralph en Karel. Ze geven enkele voorbeelden van deals en trajecten in het Noorden. Okkie: “Ik was betrokken bij de verkoop van Keuring Service Nederland uit Pesse aan de Sansidor Groep. De eigenaar van KSN wilde meer rust en niet het gevoel hebben dat hij altijd ‘aan’ stond. Hij genoot niettemin van het technische aspect bij KSN. Na de overname is hij binnen het bedrijf dan ook in een technische rol verdergegaan. Alle zaken daaromheen zijn opgepakt door de strategische groep erachter. Win-win dus.” Ralph begeleidde recent Okkinga Communicatie uit Bolsward. “Brandmerck uit Sneek bleek uiteindelijk de meest geschikte partij, wat resulteerde in een prachtige Noordelijke fusie.” Het Groningse Blue-Mountain, een business intelligence bedrijf met veel potentie, kon rekenen op de nodige interesse. “Het zogeheten kopersveld was internationaal. We voerden meer dan tien gesprekken, waarbij zowel strategische als financiële partijen aan tafel zaten. Het Duitse Aareon heeft Blue-Mountain voor 100% gekocht, waarbij drie van de vier eigenaren verder zijn gegaan binnen het bedrijf ”, zegt Karel.

Kracht van Marktlink

Het bedrijf is het kindje van een ondernemer. Er spelen vaak de nodige sentimenten bij een fusie of overname. Ralph geeft aan dat het begeleiden van ondernemers bij de aan- en verkoop een prachtig vak is waar ze zich dagelijks met veel plezier en enthousiasme mee bezighouden. “Van de koffie tot de champagne en alle emoties en stappen daar tussenin; wij zijn er voor de ondernemer”, zegt Koen. Karel vult hem aan. “Wij zorgen dat een ondernemer kan kiezen, omdat we de markt breed benaderen. Daar hebben we alles voor in huis. Iemand kan op gevoel, waardering en voorwaarden de beste partij selecteren.” Okkie afrondend: “Met de rentes die dalen is het toekomstperspectief gunstig. De markt is er klaar voor en wij ook. We komen graag in contact!”

www.marktlink.com

Delen via

Vergelijkbare berichten