Meer dan de vrouw van de eigenaar

Mirjam Brouwer (53) heeft samen met haar man in 2014 Ondernemend Friesland (OF) overgenomen. Voor deze stap in haar leven heeft Mirjam vele andere paden bewandeld. Zo is ze voetbalvrouw, een moeder van twee, heeft ze in de supermarkt gestaan en doet ze nu administratief werk voor OF.  

Mirjam heeft de opleiding directiesecretaresse gedaan: “ik heb gekozen voor deze opleiding, omdat het vakgebied destijds altijd werk aanbood en het sprak mij wel aan.” Het lijkt geen vreemde keuze te zijn nadat ze vertelde dat één van haar favoriete baantjes was: werken bij de counter van de Albert Heijn. Hier kreeg ze veel te maken met mensen helpen en ondersteunen waar mogelijk, maar ook de vele klachten aanhoren van soms wat geagiteerde klanten.

Het leven van een voetbalvrouw 

Vaak hoor je dat mensen jaloers zijn op het leven van de voetbalvrouw, (denk aan een Sylvie Meis, Yolanthe Cabau), maar Mirjam kan hier daadwerkelijk over meepraten. Haar man is namelijk oud-voetballer van onder andere sc Heerenveen, Telstar en FC Emmen. “Wat veel mensen zich niet realiseren is dat dit leven best eenzaam kan zijn. Je man is vaak op reis, waardoor veel taken op mij neerkwamen: ‘de opvoeding van onze kinderen, naar oudergesprekken op school, de huistaken en nog veel meer. Als ik hem echt nodig had stond hij wel altijd voor mij klaar.” Ze heeft nooit geklaagd, want ze heeft zelf de keus gemaakt om te trouwen met een voetballer, vertelt ze. 

Eigen ontwikkeling 

De afgelopen jaren heeft Mirjam de taak op zich genomen om het administratieve werk te doen voor Ondernemend Friesland. Ondanks de afwezige kennis rondom deze zaken wou ze het toch doen, waardoor ze veel heeft moeten bijleren in een relatief korte periode. Ze beheerst nu het werk, maar eerder ging dat niet zonder slag of stoot. Ook houdt ze zich bezig met het magazine Netwerk Noordoost. Ze werkt doorgaans twee dagen per week. Soms als het heel druk is door het magazine werkt ze nog een extra dag vanuit huis.  

Familiebedrijf? 

Op dit moment is Ondernemend Friesland een familiebedrijf: Mirjam Brouwer, Willem Brouwer en Youri Brouwer (de zoon van Mirjam en Willem). Mirjam is heel trots op haar zoon: “sinds Youri bezig is binnen het bedrijf heeft hij in korte tijd heel veel teweeggebracht. Hij heeft voor een flinke sprong gezorgd en daar ben ik supertrots op.” Omdat op dit moment meerdere generaties Brouwer rondlopen binnen het bedrijf, was ik benieuwd of Mirjam dit later ook zo zou willen hebben? “Ja, dat zou natuurlijk superleuk zijn. Dan heb je echt wat neergezet, maar ik zou nooit mijn kleinkinderen willen pushen, dat hebben we ook niet met Youri gedaan en daar ben ik erg blij mee.” De kans lijkt dus zeker aanwezig te zijn, maar Mirjam geeft haar kinderen de vrijheid om zelf te bepalen wat ze later willen doen.  

Advies 

Heb je ook een advies aan jonge mensen? “Wat ik graag had willen weten 20 jaar geleden is: probeer niet altijd andere mensen te helpen. Soms is het goed om voor jezelf te kiezen. Ik ben zelf te vaak bezig geweest met anderen op 1 te zetten en dat is erg vermoeiend. Pas toen ik daarmee ben gestopt kon ik echt gelukkig zijn.” 

Vergelijkbare berichten