Omnyacc investeert in nieuwe generatie accountants: ‘Met jonge mensen haal je ambitie en de toekomst binnen’

Accountants- en advieskantoor Omnyacc uit Leeuwarden investeert in de jongere generatie accountants, fiscalisten en (PHRM) adviseurs. Dit werpt nu zijn vruchten af: het afgelopen jaar zijn vier van de vijf studenten in dienst getreden.  Een informele werksfeer, investeren in trainingen en de focus op persoonlijke doelen. Dat maakt Omnyacc voor stagiaires een fijne werkplek. ‘Ik krijg de vrijheid om verschillende opdrachten uit te voeren’, zegt Inge Rasch (23) uit Joure. ‘En er zit een stijgende lijn in de moeilijkheidsgraad. Ze blijven mij uitdaging bieden. Je kunt bij iedereen aankloppen en geen vraag is te gek.’

Thomas Raap (23) uit Leeuwarden bevestigt dit beeld. Thomas liep hier stage in zijn derde jaar en maakt ook zijn afsluitende opdracht bij de Leeuwarder accountantsorganisatie. “Omnyacc is een hele goede leerschool. Er wordt je een maatwerkpakket aangeboden waardoor je je kunt ontwikkelen tot professional. Je komt niet in een schools ritme. Ik word hier geholpen om mijn eigen doelen te bereiken.”

Daarmee is het doel van MKB-bedrijfsadviseur Berend Bakker bereikt: jonge mensen enthousiast maken voor het vak. “We hebben in onze branche de jongere generatie hard nodig. De secundaire voorwaarden wegen voor deze groep steeds zwaarder mee: wat kan een organisatie voor mij betekenen? Het persoonlijke voorwaardenpakket is eigenlijk maatwerk. We proberen zoveel mogelijk in te spelen op de persoonlijke wensen wat blijkbaar aansluit op de jonge generatie die nu binnenkomt.”

Met jonge mensen haal je ambitie en de toekomst in huis, vindt Bakker. Een ander voordeel: door jonge mensen in je organisatie in te laten stromen, zorg je ervoor dat je bedrijf dynamisch blijft. “Dat vind ik zelf een van de mooiste dingen. Ze zetten je op scherp om actief te blijven denken over wensen, behoeften en ontwikkelingsmogelijkheden. Ik denk dat ze zich er zelf niet eens van bewust zijn hoe waardevol het is dat ze dit toevoegen.”

Omnyacc telt in Noord-Nederland acht kantoren, waar ruim 250 medewerkers zich sterk maken voor haar klanten. Omnyacc biedt de voordelen van een grote organisatie, maar kenmerkt zich daarnaast als een lokaal, betrokken kantoor. “Wij zijn een professionele organisatie met de kenmerken van een klein kantoor”, zegt Bakker. “Het is niet zo dat je collega’s op de gang tegen komt die je nog nooit eerder hebt gezien. Dat doet de werksfeer goed. Of je nu collega bent of student, bij ons hoor je er vanaf het begin af aan helemaal bij. Dat werkt prettig.”

Het vasthouden van jonge talenten is een uitdaging. “We zijn ons er van bewust dat het aantrekken van talentvolle medewerkers een continue proces is. De illusie dat de nieuwe generatie tien tot vijftien jaar hetzelfde doet bij dezelfde werkgever, heb ik niet.” Berend Bakker hoopt dat Inge en Thomas over vijf jaar nog bij Omnyacc werken. “Wanneer we het met elkaar goed doen, dan zitten hier op dat moment nieuwe Inges en Thomassen. Op deze manier creëren we onze eigen life cycle en komen zij in de positie om jonge nieuwe collega’s op te leiden. We moeten elkaar helpen om door te blijven ontwikkelen.”

Vergelijkbare berichten