CE-Line verzamelt de wereld aan data met ‘Capillaire Elektroforese’: Een laboratorium op de werkplek

Dat de wereld door de groei van de bevolking en ook door klimaatverandering voor grote uitdagingen staat zal inmiddels wel bij iedereen bekend zijn. Waterschaarste en voedselschaarste zijn daarbij bedreigingen van grote proporties. Alle reden dus om wereldwijd in sneltreinvaart slimmere manieren te ontwikkelen voor de omgang met water en voedsel. In Friesland lopen wat dat betreft enkele bedrijven voorop. Eén zo’n bedrijf is CE-Line in Heerenveen. Met behulp van de nieuwste technieken zijn zij in staat om met name de tuinbouwsector een stuk efficiënter te maken. En: in potentie zou het ook voor andere sectoren een perfecte oplossing kunnen zijn. Dankzij een voorzetje van Raethuis accountants maakte OF even kennis met CEO Simon Meijer.

Het meten van waterkwaliteit is bij voedselproductieprocessen, maar óók bij zuiveringsprocessen essentieel. Daar wordt overal ter wereld dan ook veel tijd en geld in gestoken. Zo ook in de tuinbouw, waar het regelmatig analyseren van watermonsters door externe laboratoria al jaren de gewoonte is. Dat ging tot voor kort echter niet razendsnel Wekelijks of tweewekelijks nam een teler een watermonster. Voor het resultaat van die metingen moest hij of zij dan vaak meerdere dagen wachten. “En dat is jammer want de informatie kan belangrijk zijn, als het gaat om de vraag hoeveel voedingsstoffen een gewas nodig heeft”, aldus Simon Meijer, CEO van CE-Line. “Precies de juiste hoeveelheid nutriënten (meststoffen) toedienen in plaats van zekerheidshalve iets te veel kan op jaarbasis duizenden euro’s schelen. Maar, ook een snéllere meting is goed voor een efficiëntere bedrijfsvoering. Wij helpen door als het ware het laboratorium naar de kas te brengen en op locatie te meten. De resultaten zijn direct zichtbaar in een overzichtelijk dashboard. Zo wordt de zogenaamde ‘nutriëntenbalans’ frequenter en preciezer gemeten.

De vraag is: hoe doet CE-Line dat? “De techniek die we gebruiken heet Capillaire Elektroforese (CE), en dit zetten we in-line in”, zo legt Meijer uit. “Met het systeem kunnen zowel macro- als micronutriënten worden gemeten.”

En dát heeft direct positieve gevolgen voor de uitdagingen waar de wereld nu voor staat, zo leren we. Meijer: “Met de wereldwijd groeiende bevolking en het dreigende voedseltekort, moet er meer voedsel geproduceerd worden. Dit is dan ook de impact die CE-Line wil maken; een hogere output in de tuinbouwsector. En dat kun je onder andere bereiken door heel exact te meten hoeveel water de planten in de kas nodig hebben. Alleen al daarmee creëren we drie procent meer output.”

Waterzuiveringen

De pilot-fase is inmiddels achter de rug en de eerste ‘launching customers’ die de innovatie uitprobeerden zijn inmiddels razend enthousiast. Inmiddels wordt het systeem dan ook commercieel verkocht en dat loopt goed, zo stelt Meijer. Hij is dan ook al bezig andere sectoren te interesseren voor de techniek. Zoals bijvoorbeeld de wereld van waterzuiveringen. Meijer: “Door het groeiende tekort aan water hebben waterleidingbedrijven méér bronnen nodig om aan de vraag te kunnen voldoen. Maar nieuwe bronnen betekent ook: meer onzekerheid over de waterkwaliteit. Je wil snel en continu weten wat er in je water zit. Ook daar kan onze oplossing een uitkomst zijn.”
En dan is er nog de circulaire economie, die in opkomst is. “Die transitie is zéér interessant. Wij werken daarin samen met partijen die uit afvalwater bio plastic plastic maken.

Raethuis

Bij al die groeiambities is het goed om een accountant aan je zijde te hebben die een beetje begrijpt waar je mee bezig bent. Meijer: “Voor ons is dat Raethuis in Heerenveen. Een bedrijf als CE-Line, dat sterk is gericht op R&D, heeft heel specifieke wensen. Het is dan fijn dat we een accountant hebben die niet alleen het cijfermatige recht-op-en-neer-werk doet, maar ook verstand heeft van het verwerken van patenten, het activeren van ontwikkelingskosten en de fiscale regelingen waar je als innovatiebedrijf gebruik van kunt maken.”

Meijer is ambitieus, maar wil tegelijkertijd ook realist zijn. “Ondernemen vereist creativiteit en energie, maar ook geduld. Ik zie zo drie andere sectoren waar onze techniek heel behulpzaam zou zijn, maar groeien met je bedrijf betekent ook prioriteiten stellen en precies die versnellingen doorvoeren die je aankan. En over drie jaar? Dan hoop ik dat wij onze techniek in meerdere sectoren toepassen, dat we enkele honderden systemen per jaar verkopen en dat ons team gegroeid is van de tien mensen nu naar een team van ongeveer twintig mensen.”

Deze serie is gesponsord door Raethuis Accountants in Heerenveen.
www.raethuis.nl

Vergelijkbare berichten