Wie wordt de Friese Startup van 2023?

Programmamanager van Founded in Friesland, Bertwin Kampman, gebruikt in presentaties vaak een foto die afgelopen zomer gemaakt werd op VivaTech in Parijs. Daarop is een landkaartje met techhubs van Nederland te zien. Buiten allemaal hoofdsteden, zie je Friesland hier als enige regio staan. Titel van die slide: ‘Friesland op de kaart als startuphub’. En dat is de afgelopen jaren gerealiseerd. In 2022 was Friesland de snelst groeiende techregio van Nederland. Met meer dan een verdubbeling van het aantal startups en scale-ups sinds 2019, zijn er 165 Friese bedrijven die zorgen voor economische en maatschappelijke impact. En wie daarvan Friese Startup van het Jaar is, wordt 18 april 2023 bekend bij de verkiezing die onderdeel is van het event ‘Friese Onderneming van het Jaar’ in Sint-Annaparochie. Founded in Friesland en Inqubator Leeuwarden selecteerden de finalisten op (inter)nationale ambitie, de schaalbaarheid van het businessmodel en impact. Hier stellen we de genomineerden aan je voor.

IMPACD Boats

“Deze nominatie is heel tof; het laat ons ook beseffen welke stappen we gezet hebben”, begint Marieke de Boer die met IMPACD Boats 3D- geprinte sloepen van gerecycled materiaal maakt. “Daarmee bieden we een alternatief voor boten die je niet kunt recyclen, maar zorgen we ook dat we van afval een grondstof maken. Een duurzame oplossing dus, die voor dezelfde prijs 74% beter is voor de wereld. Zo willen we de watersportindustrie vernieuwen.” De startup produceert momenteel zes verschillende varianten sloepen van oude petflessen en het plastic uit onze keukens. En misschien ken je ze al door hun plek in de KVK Innovatie Top 100, een eigen serie op RTL 4/Videoland of hun Impacd Center.

Tapp.online

“Er kwam net nog een melding binnen vanuit Hongkong en een kwartiertje ervoor uit Abu Dhabi”, vertelt Niels Postma van Tapp.online. Hun slimme papier wordt wereldwijd gebruikt om temperatuur te meten. “Met ‘slim’ bedoelen we dat we chips, sensoren en geprinte elektronica toevoegen aan papier. Handig voor zendingen met groenten, fruit, medicijnen, maar ook bloemen. We bieden daarmee eigenlijk een duurzaam én goedkoper alternatief voor dataloggers. Die apparaatjes worden meestal na één keer gebruik weggegooid, zonde natuurlijk.” Op 1 april lanceert Tapp.online hun tweede productversie met updates, waaronder een app en een geavanceerd dashboard.

CE-Line

‘U moest driehonderd meter geleden linksaf’, het staat symbool voor een situatie die CE-Line wil voorkomen. “Wij willen namelijk het lab naar de processen brengen”, licht Wilco Dijkstra toe. “We hebben ons product nu gelanceerd voor de tuinbouwsector. Real-time meten we nu alle nutriënten in het water van kassen, waardoor kaseigenaren de informatie hebben om hun planten en vruchten op een hoger niveau te voeden. Terwijl waterhuishouding nu vaak nog gestuurd wordt op één meting per week.” “En door onze oplossing kun je in Nederland potentieel 3 tot 5 procent meer tomaten of paprika’s verbouwen”, vult Simon Meijer aan.  

Ben je benieuwd wie de titel ‘Friese Startup van het Jaar’ in ontvangst neemt en welke support Founded in Friesland voor Friese startups en scale-ups biedt? Volg de socials van Founded in Friesland of ga naar de website: foundedinfriesland.com.

Vergelijkbare berichten