OPNIEUW!’ in Buitenpost: Nieuwe kansen voor meubilair én mensen

De mannen werken al vanaf het oprichtingsjaar 2018 bij OPNIEUW! En vanaf juli dit jaar hebben ze de directietaken overgenomen van oprichter Douwe Jan Boersma. Daarmee heeft OPNIEUW! een directie die je de verpersoonlijking zou kunnen noemen van een nieuwe generatie managers, voor wie geld verdienen en zakendoen belangrijk is, maar dan wel met oog voor mens en maatschappij. “Dat vinden wij ook het mooiste van wat wij doen”, stelt Kees Noordmans. “We weten allemaal dat we anders moeten gaan leven en werken. De circulaire economie heeft de toekomst. Het is daarom heel inspirerend om nieuwe dingen te maken van oude spullen, maar nóg inspirerender is het om dat te doen met mensen met een zogenaamde afstand tot de arbeidsmarkt. We hebben in onze samenleving te lang de waarde van oude spullen onderschat en dat geldt ook voor de talenten van mensen die om welke reden dan ook een tijd geen baan hebben.”

“Wij zijn een social enterprise en daarmee zitten we tussen een sociale werkplaats en een regulier commercieel bedrijf in”, zegt Bremer. ‘’Zowel de klant als ook onze medewerkers zijn voor ons belangrijk. We zijn een commercieel bedrijf waar de klant voorop staat. Maar onze mensen zorgen ervoor dat die klant tevreden is en onze medewerkers weten dat ze daar zélf een belangrijke rol in spelen. Binnen die uitdagende context zetten ze hun beste beentje voor.’’

Binnen Opnieuw zijn op deze manier dertig mensen full time aan het werk, aangevuld met nog een ruim dertig stagiairs, oproepkrachten en vakantiewerkers. “Een hele mooie club”, zegt Noordmans. “En met dat team willen we werken aan continuïteit. Bijvoorbeeld door uit te breiden qua volume. We denken dat we onze processen heel goed op orde hebben, maar dat we nog een efficiencyslag kunnen maken door in de toekomst niet meer de opslag op diverse plekken te hebben, maar het gehele productieproces uit te voeren vanaf één centrale locatie. Dan kunnen we met dezelfde mensen nog een grotere markt bedienen.”

Om die markten te bedienen heeft het bedrijf veel eigen expertise in huis. Bremer: “In eigen huis hebben we houtbewerkers, stoffeerders, metaalbewerkers en monteurs aan het werk. In die zien geven we niet alleen spullen en mensen een nieuwe kans, maar krijgt ook eerlijk ambachtelijk werk een nieuwe kans.”

Vergelijkbare berichten