Sanifab uit Dronrijp levert kit- en voegloze, kant-en-klare en hijsbare keukens, badkamers en toiletten

Meubelmaker en ontwikkelaar

Het is mei 2019 wanneer ontwikkelaar Erik Zwanenburg en meubelmaker Marcel Horjus elkaar vinden. Ze hebben het idee dat het anders kan in de bouw. Marcel is al jarenlang – hij viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum – toeleverancier van onder andere interieurbouwers en grote projectinrichters: “In deze branche zijn we al langer gewend om te werken met ultra-precieze computergestuurde machines. Ook schenken we hier veel aandacht aan het afwerkingsniveau.” Beide mannen zagen kans om de kennis en vaardigheden uit de projectontwikkeling en de meubelbranche toe te passen in de bouw. Ze beseften dat deze combinatie veel voordelen met zich meebrengt. Een flinke afname van faalkosten is een van die voordelen.

Inspelen op behoefte van de bouw

Sanifab gelooft dat de bouw anders georganiseerd gaat worden. Aldwin Dekker: “Er worden steeds meer prefabwoningen geproduceerd. Door de keuken-, badkamer-, en toiletunit kant-en-klaar in deze woningen te hijsen verkorten we de bouwtijd enorm en zijn we minder afhankelijk van gespecialiseerde vakmensen zoals tegelzetters en installateurs.

Op maat gemaakt voor grote schaal

Wie de foto’s bekijkt van Sanifab kan de indruk krijgen dat het vooral luxe producten zijn. Sanifab biedt echter een oplossing voor elk segment. Aldwin: “Juist voor  woningbouwcorporaties, zorg- en onderwijsinstellingen en eigenaren van zakelijke vastgoed is dit interessant. Dankzij onze manier van produceren stellen we met de aannemer, ontwikkelaar en architect het ontwerp samen, om ze vervolgens te produceren op elke gewenste schaal.” Hierbij is voor elk budget een passende oplossing. Aldwin: “En mocht het nodig zijn in deze crisis, dan kunnen we zelfs heel snel voor sanitaire ruimten zorgen in noodopvanggebouwen.” Maar hij hoopt toch dat het zover niet komt.

Samen met aannemers, ontwikkelaars en architecten

Ook technisch gezien biedt Sanifab veel ruimte voor maatwerk. Aldwin: “We zitten het liefst zo vroeg mogelijk met het bouwteam om tafel. We passen het technische ontwerp in een handomdraai aan op hun ontwerpen, tekeningen en berekeningen.”

In Heerenveen levert Sanifab op dit moment 38 badkamers en net zoveel toiletunits voor een nieuwbouwproject van een woningcorporatie. Het model is hiervoor in nauwe samenwerking en op basis van het MooiZEN (zeer energieneutrale nieuwbouw) concept van Zwanenburg Projecten samengesteld. Van kantoorgebouw naar appartementencomplex Sanifab heeft ook een product klaarstaan waarmee ontwikkelaars snel kantoorgebouwen kunnen transformeren naar appartementencomplexen. Aldwin: “We hebben een complete unit met hierin een keuken, badkamer en een toilet.” Deze blokken zijn ook kant-en-klaar, aannemers kunnen ze zo in de gebouwen hijsen, aansluiten op het leidingwerk en ze zijn klaar voor gebruik.

Duurzaam

Aldwin is blij dat Sanifab met haar producten ook een steentje bijdraagt aan een betere wereld: “We gebruiken zoveel mogelijk circulaire materialen en zetten zo weinig mogelijk transport en zwaar materieel in. Dit is mogelijk omdat we alles vooraf in eigen fabriek maken.” Het enige transport is wanneer Sanifab de units naar de eindbestemming brengt. Al met al zorgt dit voor een beperkte uitstoot van stikstof.

En mocht de gebouweigenaar het pand later willen slopen, dan kan de keuken, de badkamer of het toilet eenvoudig in een ander pand worden geplaatst.

Vergelijkbare berichten