Ondernemend Friesland nieuws

Smart Group biedt bedrijven toekomstperspectief

Smart Group biedt bedrijven toekomstperspectief

Organisaties helpen overleven én weer opbouwen, daar is Smart Group al dertig jaar goed in. Beweging en verandering teweegbrengen, daar hebben deze ‘dwarsdenkers’ veel ervaring mee. In deze door Corona beheerste tijd blijkt het onderscheidend vermogen van Smart Group van grote toegevoegde waarde voor ondernemingen die geconfronteerd worden met een radicaal veranderd toekomstbeeld.

‘Noaberhulp’ en ‘mienskip’; zo omschrijven directeur Henk-Jan Grobbe en regiomanager Wilma Meijerhof de actuele dienstverlening door Smart Group. Meijerhof: “We zijn er voor de bedrijven in het Noorden: laten we elkaar helpen en in elkaar investeren, in aandacht en dienstverlening.” Grobbe: “Wij zijn altijd bezig met voorkomen dat bedrijven omvallen, en samen met ondernemers nadenken over hoe je een omslag kunt creëren, of de oplossing nu zit in het anders organiseren van je productie, of over hoe je verstandig kunt afschalen zodanig dat je daarna kunt groeien. En hoe je er tegelijkertijd voor zorgt dat je medewerkers je ambassadeurs blijven.” Want ook dat is mienskip en noaberhulp. “Dat past bij ons. Dat is wie wij zijn en hoe we onze klanten terzijde willen staan. Alleen ben je sneller, maar samen kom je verder.”

Andere kansen benutten
Samen betekent momenteel wel iets anders: veel diensten worden digitaal aangeboden. Grobbe: “We geven online trainingen, ook veel advieswerkzaamheden vinden online plaats. Er is veel mogelijk, we zijn dankbaar dat we zo het contact kunnen behouden.” Smart Group analyseert intussen volop de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Grobbe: “Ik had een aantal deelnemers die zich enorm verheugden om in de horeca en recreatie aan de slag te gaan. Dat ligt even stil en daar zijn ze verdrietig over, dat begrijp ik. Samen kijken we of er in de tussentijd een andere kans te benutten is. Ook voor mensen voor wie wij outplacement organiseren zijn we op zoek naar nieuwe uitdagingen. Dat vergt omdenken en het veranderen van oriëntatie, bij alle betrokkenen. Ingrijpend, maar we kijken wat er mogelijk is met de kwaliteiten die deze kandidaten hebben: wellicht zijn er andere wegen die tot succes leiden.”

Verbinding
Intussen helpt het team van Smart Group organisaties die even stil lijken te staan, stapsgewijs in beweging te komen door mensen aan te zetten tot bijvoorbeeld online leren. “Simpelweg de tijd verstandig doorkomen. Zaken die je nog niet goed beheerst kun je nu oppakken. Er zijn allerlei online courses, waar je straks je voordeel mee doet.” Meijerhof: “We helpen bedrijven zich aan te passen aan de ‘nieuwe digitale wereld’: hoe werkt bijvoorbeeld Zoom? Hoe gaat videosolliciteren in zijn werk? Hoe benader je nu potentiële werkgevers? Wij adviseren graag en kunnen óók in kaart brengen wat kansberoepen zijn en hoe je een nieuwe markt kunt benaderen.” Grobbe haakt in: “Goed luisteren en in verbinding blijven met elkaar, dat is nu prioriteit. Wij vragen onze klanten: wat speelt er bij jou, waar zit je mee? Als we je kunnen helpen, laat het weten.”

Subsidiemogelijkheden aanboren
Beiden benadrukken dat er ook veel wél doorgaat. “Naast de NOW-regelingen die de overheid biedt, zijn er nog steeds veel subsidiemogelijkheden. Dat is niet gestopt en daar wijzen wij ondernemers op. We zijn bijvoorbeeld heel actief met de SLIM-subsidieregeling: hiermee kunnen mkb-ondernemers hun medewerkers stimuleren om zichzelf te ontwikkelen. En benut ook provinciale subsidies op het gebied van duurzame inzetbaarheid! Onze experts kunnen daar alles over vertellen.”

Meebewegen
Grobbe en Meijerhof stralen namens Smart Group optimisme uit en gaan daarmee wellicht tegen de stroom in. “Ja, we zijn nu eenmaal dwarsdenkers: omarm de verandering en wij helpen je om hier beter uit te komen.” Meijerhof: “Het beste is om mee te bewegen op de golven van de tijd.” Grobbe: “Wij kijken samen met organisaties naar hun P van Product, O van organisatie en M van markt. Wat maak je, hoe organiseer je dat en hoe ziet jouw markt er nu en straks uit? Hoe neem jij je organisatie en je mensen daarin mee? Dat hoef je niet alleen te doen, daarin staan wij je bij. Samen komen we verder.”

 

Inzetbaarheid HR-specialisten
Smart Group beschikt ook over specialisten die organisaties in het Noorden bijstaan op het gebied van praktische, tactische en strategische HR. Meijerhof: “Wij hebben de expertise in huis voor strategische personeelsplanning en kunnen organisaties perspectief bieden: daarvoor hebben we een aantal trajecten. Wij kunnen bedrijven ook ondersteunen als zij afscheid moeten nemen van medewerkers. Wij opereren als ‘meewerkend HR-voorman’, praktisch en op de werkvloer: meedenken, oplossingen zoeken en implementeren. Dat neemt ondernemers een last van de schouders.”

Bekijk de nieuwe website www.smartgroup.nl en laat je inspireren door een aantal interessante podcasts.

Onze specialisten
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
COVERFOTO_Kuipers Verzekeringen_ZW-w
Kuiper Verzekeringen
Kuiper Verzekeringen
Specialist verzekeringen
En Beter-Bert Hendriks-ZW-w
Bert Hendriks
&beter
Ontwikkelt mens, werk & organisatie
Kenneth Smith_Hr H Roelfsema
Hans Roelfsema
Kenneth Smit
Persoonlijke ontwikkeling