Snel betaalde facturen met factoring

augustus 13, 2024

Je spreekt een betalingstermijn af met je klant, verstuurt een factuur en wacht deze vervolgens af. In het beste geval krijg je voor het einde van de betalingstermijn de betaling binnen, maar in sommige gevallen moet je achter de betaling aan en dat is natuurlijk niet bepaald goed voor de relatie met de klant. Bovendien zie je altijd graag een snelle betaling tegemoet, maar in de praktijk werkt dat wel anders. Tenminste, dat werkt anders als je nog niet van factoring hebt gehoord. In dit artikel leggen we uit hoe je met factoring een snelle betaling van je facturen kunt verwachten en wat factoring verder voor je bedrijf kan betekenen.

Binnen een dag betaald

Als je geen zin meer hebt om op lange betalingstermijnen te wachten en achter facturen aan te moeten zitten, dan kun je dus kiezen voor factoring. Factoring is een alternatieve financieringsvorm waarbij je facturen verkoopt aan een factoringmaatschappij. De factoringmaatschappij maakt vervolgens het bedrag van je factuur over binnen een dag. Daarop wordt een vergoeding ingehouden, die ook wel de factorfee wordt genoemd. De kosten van factoring hangen van een paar factoren af. Zo wordt de hoogte van de factorfee berekend door middel van de hoeveelheid facturen die je maandelijks verkoopt en de omzet van je bedrijf. De snelle betaling van de facturen zorgt ervoor dat je ook weer sneller in je bedrijf kunt investeren. Bovendien krijg je van factoringmaatschappijen de garantie dat de betaling veilig verloopt, omdat de maatschappij altijd eerst een controle op het gebied van kredietwaardigheid van de klant uitvoert.

Traditionele factoring en American factoring

Er zijn veel verschillende soorten factoring, maar laten we de kenmerken van de twee bekendste soorten eens uiteenzetten. Om te beginnen kiezen grotere bedrijven vaak voor traditionele factoring. Deze vorm van factoring is gunstig voor grote bedrijven, omdat de factoringmaatschappij hierbij de gehele debiteurenportefeuille van het bedrijf overneemt. Dat wil ook zeggen dat alle facturen van het bedrijf automatisch verkocht worden aan de factoringmaatschappij. Traditionele factoring kent strenge voorwaarden en langere contracten, maar een relatief lage factorfee. De tweede bekende vorm van factoring is American factoring. American factoring is vooral populair bij kleinere bedrijven. Maar factoring voor zpp’ers wordt ook interessant via de zogeheten American vorm. Bij American factoring mag een bedrijf of een ondernemer namelijk zelf weten welke facturen er verkocht worden aan de factoringmaatschappij. De contractduur is vaak langer en de voorwaarden zijn vaak minder streng dan bij traditionele factoring, maar de factorfee ligt dan wel weer een stukje hoger. De gemiddelde factorfee ligt ergens tussen de 0,5% en de 5% van het totale bedrag van een factuur. Zoals gezegd wordt dit bedrag op de betaling van de factuur ingehouden. De snelle betaling van de factoringmaatschappij zorgt ervoor dat je verder kunt investeren in je bedrijf en dat klantrelaties bevordert. Bovendien verlopen de betalingen voortaan veilig.

Delen via

Vergelijkbare berichten