Verschil factoring MKB en ZZP?

november 14, 2024

Factoring kan je als ondernemer helpen om sneller je geld te ontvangen, zonder dat je zelf klanten achter de broek hoeft te zitten. Voor zowel mkb’ers als zzp’ers biedt factoring voordelen, maar het werkt voor beide groepen net even anders. Hier lees je wat factoring precies is en welke vorm het beste bij jouw bedrijf past.

Wat is factoring?

Factoring betekenis: Factoring houdt in dat je je openstaande facturen verkoopt aan een factoringbedrijf. Zo hoef je niet weken of maanden te wachten op betaling door je klanten en ontvang je direct een groot deel van het factuurbedrag van het factoringbedrijf. Het factoringbedrijf neemt het verdere betalingsproces op zich en wacht op het geld van je klant. Hierdoor hoef jij je niet bezig te houden met de administratie rond facturen en krijg je sneller toegang tot je geld.

Factoring voor het mkb

Voor mkb’ers kan factoring veel rust brengen, vooral als je werkt met grotere facturen en lange betalingstermijnen. Bij factoring mkb neemt een factoringbedrijf vaak het volledige debiteurenbeheer over. Dit betekent dat zij de opvolging van betalingen en zelfs incasso’s regelen. Jij hebt je geld al snel binnen en kunt verder met je bedrijfsvoering, zonder dat je administratieve rompslomp hebt.

Daarnaast is factoring voor het mkb vaak flexibel. Je kunt zelf bepalen welke facturen je via factoring laat verlopen. Dit geeft je controle: je hoeft niet elke factuur door te sturen, maar alleen wanneer het voor jou het beste uitkomt. Zo verbeter je je cashflow zonder direct aan een lening vast te zitten.

Factoring voor zzp

Als zzp’er gaat factoring net iets anders in zijn werk. Waar mkb’ers vaak grote facturen hebben en wat buffer kunnen opbouwen, kan een late betaling voor een zzp’er direct impact hebben. Factoring voor zzp’ers biedt een snelle oplossing: je ontvangt doorgaans binnen 24 uur een deel van je factuur, zodat je vaste lasten gedekt zijn en je niet hoeft te wachten op klanten die laat betalen.

Bij factoring voor zzp’ers behoud je meestal zelf de controle over je facturen en administratie. Het factoringbedrijf zorgt er simpelweg voor dat je snel betaald krijgt. Dit kan een flinke geruststelling zijn als je inkomsten soms wisselend zijn.

Factoring geschikt voor je bedrijf?

Factoring is vooral handig als je cashflow een boost nodig heeft. Door je facturen te verkopen, beschik je snel over je geld, zonder afhankelijk te zijn van de betaaldiscipline van je klanten. Dit biedt stabiliteit, vooral als je vaak met trage betalingen te maken hebt.

Bedenk wel dat factoring kosten met zich meebrengt. Een factoringbedrijf rekent een percentage van het factuurbedrag. Die kosten lopen op naarmate je meer gebruikmaakt van factoring, maar je krijgt er zekerheid voor terug. Voor veel ondernemers weegt dat op tegen de kosten, zeker als een goede cashflow belangrijk is.

Factoring biedt mkb’ers de kans om hun debiteurenbeheer uit te besteden en geeft zzp’ers snelle zekerheid over hun inkomen. Of het voor jou een goede keuze is, hangt af van je behoeften en je financiële situatie.

Delen via

Vergelijkbare berichten