Solotentoonstelling ‘Extracting from FeAsS: An Interview with an Interface’ van Irene de Boer te zien in AFSLAG BLV

Irene de Boer (1994, Delfzijl) is opgegroeid in Midden-Groningen, het epicentrum van de Nederlandse gaswinningsindustrie. Hier ontstond haar nieuwsgierigheid naar verborgen energievelden en de drijfveer om de oorsprong van materie en energie-extractie te ontrafelen. Met haar werk onderzoekt ze hoe minerale grondstoffen onze fysieke wereld vormen – zowel de natuur als de door de mens gevormde omgeving – en hoe deze in beeldende kunst nieuwe betekenissen kunnen vinden. Dit komt tot uitdrukking in multimedia installaties met een vaak speelse en nostalgische uitstraling, waarin ze schilderkunst met sculptuur en allerhande industriële materialen combineert.

In haar solo-expositie Extracting from FeAsS: An Interview with an Interface staan de minerale grondstoffen die gebruikt worden in de fabricatie van onze communicatiesystemen centraal, zoals laptops en telefoons. Ze gaat hierbij dieper in op één belangrijk mineraal: de ijzer-arseen-sulfide arsenopyriet (FeAsS). Arsenopyriet is een bron van arseen en werkt als versterker. In onze huidige technologie versterkt dit zware metaal elektrische energie.

Arseen

De Boer is geïntrigeerd door de dualiteit van arseen. In de 19e eeuw werd arseen gebruikt als pigmentversterker en bezat het dus een belangrijke esthetische waarde binnen de verfindustrie, maar tegelijkertijd kent arseen een duistere geschiedenis als moorddadig gif in het Victoriaans tijdperk. Deze spanning tussen schoonheid en dreiging, tussen fascinatie en weerzin, vormt het uitgangspunt van de multimedia installatie van Irene de Boer in Afslag BLV. Het patroon dat verwerkt is in de sculptuur van de installatie toont de energetische overgangen tussen de hoofdelementen van arsenopyriet. Hiermee brengt de kunstenaar de onverwachte schoonheid van dit mineraal aan het licht.

Collecties

Irene de Boer behaalde in 2016 haar bachelor of Fine Arts aan Academie Minerva Groningen. Na het afronden van haar master of Arts in Painting aan het Frank Mohr Institute in Groningen in 2018, verbleef ze aan CalArts: California Institute of the Arts en Otis College of Art and Design in de VS. Ze exposeerde in Medialab Matadero Madrid, W139 Amsterdam en S.M.A.K Gent. Haar werk is opgenomen in verschillende particuliere en institutionele collecties in onder andere Los Angeles, Californië, Lorain, Ohio (VS) en Canton (Guangzhou) China. Irene de Boer woont en werkt in Amsterdam.

Foto: Voorbeeld multimedia installatie in Kunstgalerie NP3 in Groningen: Irene de Boer (1994) – Everything was in Ajar, (RE: Discovery) (2020)

Vergelijkbare berichten