Het Drachten van Jan Planting te zien bij Museum Dr8888

Onder grote belangstelling opende wethouder Maria le Roy onlangs de tentoonstelling ‘Jan Planting, schilder’ in Museum Dr8888. Daarin zijn zo’n 150 werken te zien van de Drachtster kunstschilder. De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 31 maart 2024.

“Deze tentoonstelling is een mooie erkenning voor zijn werk en wat hij heeft nagelaten voor Drachten”, vindt kleinzoon Jan Planting. Hij is onder de indruk van de vele werken die zijn pake heeft gemaakt. De landschappen en stadsgezichten van Planting (1893 – 1955) hebben een grote documentaire en historische waarde voor Drachten en omgeving. 

Pop-up tentoonstelling

Planting stond bekend als ‘Jan mei it boekje’. “Ik zie hem nog zitten”, vertelt één van de bezoekers. “Ik was denk ik zes jaar. Hij maakte toen het schilderijtje waarop het huis van mijn pake en beppe te zien is.” Het schilderijtje maakt nu deel uit van de pop-upexpositie; een lange tentoonstellingswand met zo’n zeventig Plantings. De werken, die in bruikleen zijn gegeven door particulieren, brengen eindeloos veel verhalen op gang over het Drachten van vroeger en nu.

Hedendaagse kunstenaars

Behalve werken van Planting zijn er ook werken te zien van hedendaagse kunstenaars. Milly Betten, Elise van der Linden en Dirk Zegel geven met verschillende moderne kunstwerken hun visie op het thema landschap en de wisselwerking tussen mens en natuur.

Fotocredits: Maurice Hamming

Vergelijkbare berichten