Studenten NHL Stenden brengen internationaliseringsplannen mkb verder

Voor de 15e keer organiseerden NHL Stenden, de provincie Fryslân en het bedrijfsleven de International Business Carousel (IBC) voor 4e-jaars studenten van de opleiding International Business. De samenwerking tussen  de hogeschool, ondernemingen en provincie heeft als doel om studenten aan de slag te laten gaan met praktische vraagstukken op het gebied van de internationaliseringsambities van ondernemingen. De noordelijke mkb’ers die meedoen krijgen hiermee een focus op hun vraagstuk en een concreet advies. Tijdens de afsluitende bijeenkomst presenteerden de genomineerde studentengroepen hun plannen. De groep met het beste advies won de IB Carousel award.

De deelnemende bedrijven in deze editie liepen uiteen van startups naar gevestigde ondernemers. HULO uit Leeuwarden, Van Vuuren uit Grou, OD Security uit Leeuwarden, B&S Group uit Delfzijl, DJ Company uit Groningen, DeepGrooves uit Leeuwarden, Spanninga uit Joure en EcoClipper uit St. Nicolaasga hadden één of meerdere vraagstukken ingebracht. Deze richtten zich met name op exportmogelijkheden in specifieke landen of regio’s. Ondernemers willen graag weten of het haalbaar is om hun producten in een ander land op de markt te brengen. De internationale studenten gaan dan bijvoorbeeld aan de slag met een algemeen marktonderzoek of een haalbaarheidsstudie voor een specifieke markt. Vaak ontbreekt het aan tijd en specifieke kennis van de organisaties om hier zelf mee te beginnen. Ze zien daarom een duidelijke meerwaarde in het traject. Marc Otto, bestuurder bij NHL Stenden: “De IB Carousel laat zien hoe de samenwerking tussen onderwijs, industrie en provincie leidt tot een kennisuitwisseling. Ondernemers waarderen het degelijke onderzoekswerk van de studenten. Zij geven feitelijk en goed onderbouwd inzicht in slagingskansen en vooral praktische adviezen. Het levert ondernemers vaak een ander fris en creatief perspectief op. Daarbij geeft het onze studenten de kans om te proeven aan het werkveld waar ze in terecht kunnen komen.”

Nieuwe inzichten en ideeën voor internationalisering

Donderdag 25 januari kwamen studenten, ondernemers en betrokkenen bij elkaar in De Fabriek in Leeuwarden voor de afsluitende bijeenkomst van de IBC. Uit alle adviezen waren 3 studentengroepen genomineerd om hun advies aan de aanwezigen te presenteren. Na het juryberaad met juryleden Sander Elema, teamleider International Business bij NHL Stenden, Wessel de Vries, business manager YnBusiness, en Bram Kuyt, manager projecten Oranjewoud Export Academy, werd de winnaar van de International Business Carousel 2023/2024 bekend gemaakt. Uit handen van Sander Elema kreeg de studentengroep van het bedrijf HULO de IB Carousel award uitgereikt. Zij hebben zich in korte tijd goed verdiept in een complexe markt en hebben HULO voorzien van een goed onderbouwd advies op basis van grondig onderzoek. De praktische en gedetailleerde adviezen over marktselectie, technologische acceptatie en afstemming van het AI-gedreven concept op specifieke marktwensen waren doorslaggevend.

Stimulans voor kennisdeling en internationale samenwerking

Provincie Fryslân steunt het initiatief samen met partners YnBusiness en de Oranjewoud Export Academy. Tijdens de bijeenkomst legden zij het belang van betrokken ondernemers en samenwerking uit. Deze gezamenlijke inspanning draagt niet alleen bij aan de internationale ontwikkeling van studenten, maar ook aan de groei en versterking van het noordelijke mkb. Zij benadrukken de kracht van kennisdeling als een stimulans voor internationale samenwerking en de bevordering van een gezond ondernemersklimaat.

Vergelijkbare berichten