Trusted advisor en investeerder Erik Hauser: ‘’Je bouwt een vertrouwensband met elkaar op, die best ver gaat.”

Niet alleen adviseren, maar ook investeren: Erik Hauser uit Wijnaldum is al jaren trusted advisor en investeerder. Vanuit zijn missie om ondernemers te helpen de onderneming van hun dromen te bouwen, stopt Hauser nu ook eigen kapitaal in de bedrijven die hij helpt. ‘’Zie het als een nieuw type dienstverlening. Met de ondernemer werk ik samen om het potentieel van de onderneming te vergroten. Dat kan alleen wanneer we elkaar vertrouwen. Vertrouwen hebben in elkaars aanpak én in de groeipotentie van de onderneming.”

Hauser voegt eraan toe dat het een actieve, jarenlange samenwerking is. ‘’Zodra we het bedrijf toekomstbestendiger hebben gemaakt en er extra waarde is gecreëerd, stap ik weer uit. Mijn aandeel gaat terug het bedrijf in of naar een derde partij. Mijn bonus? Dat is de extra waarde die is gecreëerd. Vaak blijf ik na afloop betrokken als adviseur of sparringpartner van de ondernemer. Je bouwt een vertrouwensband met elkaar op, die best ver gaat.”

Ondernemend investeren

Hauser houdt zich de laatste jaren steeds meer bezig met ondernemend investeren. “Vanuit de adviesrol kwam gaandeweg de inbreng van kapitaal. Ik wil absoluut niet een uurtje-factuurtje-adviseur zijn. Dus breng ik vaak ook eigen kapitaal in, in ruil voor een aandeel in het bedrijf. Met ‘skin in de game’ gaat mijn rol verder dan alleen adviseren. Ik loop zelf ook risico. Mijn geld is dus geen lening en je bouwt als ondernemer geen schuld op, maar krijgt er eigen vermogen en een betrokken en ervaren mede-ondernemer voor in de plaats.”

Een duidelijke ‘klik’ hebben met elkaar is een belangrijke voorwaarde voor het ondernemend investeren. ‘’Verder moet je ambitieus zijn en het lef hebben om te veranderen. Wat dat betreft heb ik wel een voordeurbeleid. Het is mooi om samen een routekaart te schrijven en ook daadwerkelijk je doelen te behalen. Het mooiste compliment dat ik kan krijgen is dat iemand meer plezier heeft in het ondernemen, betere resultaten behaalt en dat ze dat thuis ook merken.”

Een gelukkige ondernemer

Naast ondernemend investeren heeft Hauser al twaalf jaar adviespraktijk HTD Advies B.V. Hiermee helpt hij mkb-ondernemers vanaf circa vijftien personeelsleden verder met hun bedrijfsvoering. Als trusted advisor bekijkt Hauser samen met de ondernemer hoe je bedrijf beter en efficiënter inricht. ‘’Zo kan het bedrijf, eventueel met extra kapitaal, verder groeien.’’

Niet alleen het zakelijke deel, maar ook de persoonlijke visie van de ondernemer komt aan bod. ‘’Je moet je niet alleen focussen op ‘zakelijke’ winst. Hoe wil je je privéleven inrichten en hoeveel tijd wil je overhouden voor het gezin, familie, vrienden en sporten? Dat zijn de belangrijke vragen. Kun jij het zakelijke en het persoonlijke deel matchen? Dan krijg je een gelukkige ondernemer en een betere onderneming .”

Vergelijkbare berichten