Waarom MKB’s prioriteit moeten geven aan cybersecurity

Midden- en kleinbedrijven (Mkb’s) zijn steeds meer hun vertrouwen gaan leggen op de technologie. Dit stelt hen bloot aan cybercriminaliteit. Alhoewel het niet om gigantische bedrijven gaat zijn ze toch aantrekkelijk voor cybercriminelen. Ontdek waarom bedrijven de beveiliging moeten verbeteren en hoe dat mogelijk is.

De groeiende dreiging

Cyberaanvallen nemen steeds meer toe en Mkb’s zijn er een aantrekkelijk doelwit voor. Kwaadwillenden gebruiken verschillende methodes om deze bedrijven aan te vallen en dat kan zorgen voor financiële verliezen en reputatieschade. Een succesvolle cyberaanval kan al het werk van een bedrijf verlammen.

Een goede bescherming hiertegen is dan ook van groot belang. Een uitstekende manier om dat te doen is door gebruik te maken van een goede VPN. Deze zorgt dat informatie versleuteld wordt verstuurd en kwaadwillenden niet zomaar bij de informatie kunnen. Een veilige VPN is te vinden op Surfshark (https://surfshark.com/nl).

Financiële impact

Bedrijven moeten vaak duizenden euro’s neertellen voor de herstelkosten wanneer ze aangevallen zijn. Omdat kleine bedrijven werken met kleine budgetten, kunnen ze soms niet in stand gehouden worden vanwege de onvoorziene uitgaven.

Bescherming van reputatie en vertrouwen

Het is vanzelfsprekend dat wanneer Mkb’s zaken doen, ze de persoonlijke informatie van hun klanten moeten beschermen. Een cyberaanval kan hierdoor het vertrouwen schaden. Wanneer vertrouwen wordt geschonden neemt het tijd om die weer op te bouwen. Door prioriteit te geven aan cybersecurity kunnen bedrijven hun inzet tonen om de informatie van hun klanten te beschermen en daarmee hun reputatie behouden.

Stappen die bedrijven kunnen nemen om cybersecurity te versterken

Bedrijven kunnen zichzelf eenvoudig beschermen tegen cyberaanvallen. Dit zijn de belangrijkste punten die hierbij helpen.

Sterke wachtwoorden

Het is niet alleen aan te raden sterke, unieke wachtwoorden te gebruiken voor verschillende accounts, maar ook om die om de bepaalde tijd te veranderen. Daarvoor zijn speciale tools beschikbaar die wachtwoorden kunnen aanmaken.

Gebruik een VPN

Gebruik een Virtual Private Network om de toegang tot het bedrijfsnetwerk en computers voor kwaadwillenden te proberen. Dit is zeker noodzakelijk voor collega’s die op afstand werken.

Regelmatige software-updates

Het is heel belangrijk alle software en systemen regelmatig up-to-date te houden met de meest recente beveiligingssoftware. Zo kan voorkomen worden dat criminelen bedrijven op deze gebieden kunnen aanvallen.

Training en bewustwording voor werknemers

Een bedrijf doet er goed aan om regelmatig trainingen te verzorgen aan werknemers omtrent cybersecurity en het belang van beveiliging. Dit kan voorkomen dat ze de zwakke plekken van het bedrijf vormen voor cybercriminelen.

Gebruik van firewalls en antivirussoftware

Installeer robuuste firewall en antivirussoftware om te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang en om schadelijke software te detecteren en voorkomen.

Mutatiefactor authenticatie (MFA)

MFA wordt gebruikt om een extra beveiliging toe te voegen door twee of meer verificaties te vragen voordat toegang verleend wordt tot het systeem. Dit zorgt ervoor dat als wachtwoorden gestolen zouden zijn er een verminderde kans is toch door te komen tot het systeem.

Conclusie: Cybersecurity bij Mkb’s moet prioriteit krijgen

Cybersecurity moet altijd prioriteit krijgen, ook bij mkb-bedrijven. Wanneer het prioriteit krijgt kunnen bedrijven zichzelf beschermen voor cyberaanvallen. Doen bedrijven dat niet dan kan dat ongekende gevolgen hebben. Van financiële verliezen tot grote schade aan de reputatie van het bedrijf. Dit kan ervoor zorgen dat klanten weglopen. Door de juiste beveiligingsmaatregelen te nemen kunnen bedrijven zich hiertegen wapenen.

Vergelijkbare berichten