Zonnepark Lemsterhoek officieel geopend

Op donderdag 20 oktober is het unieke zonnepark Lemsterhoek nabij Lemmer officieel geopend. Met 58.000 zonnepanelen wekt het door GroenLeven gerealiseerde zonnepark groene stroom op voor zo’n 8.000 huishoudens, ongeveer tweederde van Lemmer. Wethouder Irona Groeneveld van de gemeente De Fryske Marren en Kerabi Aslan, commercieel directeur van GroenLeven openden zonnepark Lemsterhoek aan de ‘kust’ van het IJsselmeer met de aansluiting van de symbolische stekker.

Voor gemeente De Fryske Marren is de komst van het zonnepark een aanzienlijke bijdrage aan de duurzame doelstellingen van de gemeente. Wethouder Irona Groeneveld: “Ook in onze gemeente zijn we natuurlijk hard aan de slag met de energietransitie. Dit is het eerste zonnepark waar onze gemeente een vergunning voor heeft afgegeven, sinds de vaststelling van het beleidskader Sinnefjilden. Ook mooi is dat de Lemster mienskip door het gebiedsfonds meeprofiteert.”

Participatie

Samen met gemeente De Fryske Marren heeft GroenLeven een participatieovereenkomst gesloten, zodat de omgeving ook meeprofiteert van het zonnepark. GroenLeven geeft jaarlijks een financiële bijdrage aan het lokale duurzaamheidsfonds. Dit geld kan de gemeente inzetten voor maatschappelijke projecten en om de regio verder te verduurzamen. Ook konden omwonenden binnen een straal van 350 meter voordelig zonnepanelen en een omvormer aanschaffen. Zo konden zij hun eigen woning verduurzamen, dankzij een kortingsactie van GroenLeven.

Energiecoöperatie Gaasterland zal bovendien lokale groene stroom afnemen uit het park. Aan de noordzijde heeft de coöperatie een eigen installatie in het zonnepark. De coöperatie kan dit gebruiken om groene stroom op te wekken met eigen leden, volgens de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE, voorheen Postcoderoos).

Landschappelijke inpassing

Op dit grondgebied, waar je laarzen in wegzakken, kun je geen gewassen meer verbouwen. Met de komst van de zonne-energiebron krijgt de locatie achter de dijk toch een goede invulling. In overleg met de gemeente en provincie heeft GroenLeven gekozen voor een aantal natuurlijke toevoegingen aan het park, zodat het goed in het landschap past, zoals rietkragen aan de noordzijde.

Kerabi Aslan, CCO GroenLeven: “Dit park ligt op een perfecte locatie: visueel compleet afgescheiden voor de buitenwereld door de landschappelijke inpassing. Met de komst van dit zonnepark laten we bovendien zien dat ook zon op land een dubbelfunctie kan hebben.

Ecologisch gezien heeft deze grond behoefte aan rust, en door de komst van het zonnepark krijgt de grond dit ook voor ruim 25 jaar.”

Vergelijkbare berichten