Hylke Breman (29) was in augustus 2016 de jongste ondernemer van Drachten, toen hij op 19-jarige leeftijd zijn franchisevestiging van PUUR IJs en Chocolade opende. Inmiddels bestaat de ijssalon en chocolaterie aan de Noorderbuurt negen jaar. Samen met zijn enthousiaste team verkoopt Breman het hele jaar door kwaliteitsproducten aan een zeer brede klandizie. Kleine twist: Breman is naast ondernemer ook werkzaam in de zorg.
“PUUR heeft me veel gebracht en is een belangrijk deel van mijn leven”, vertelt Hylke. “Maar 2,5 jaar geleden heb ik ervoor gekozen ondernemen te combineren met een baan in de zorg.” Hylke vervolgt: “Ik volg nu een hbo-opleiding verpleegkunde en loop stage in ziekenhuis Nij Smellinghe. Soms zeggen mensen: ‘Ik ken jou ergens van…’ en dan leg ik uit dat ik ook ijs verkoop.” De bijzondere combinatie pakt goed uit. “Het geeft mij veel voldoening om voor mensen te kunnen zorgen én ik heb nog meer plezier in het ondernemen.”
Team en klanten
Dankzij een ploeg van tien medewerkers kan Hylke met een gerust hart zijn studie combineren met zijn werk in de winkel. “Ik heb een fantastisch team. Ik heb geleerd los te laten en vertrouwen te hebben. Ook zonder mij doen ze het geweldig. Bij ons allemaal staat service en kwaliteit hoog in het vaandel.”
De klandizie van PUUR komt van dichtbij én van verder weg, en varieert van jong tot oud. “Steeds meer toeristen weten Drachten te vinden. Dat is mooi om te zien. Ze vinden de straten schoon, het winkelaanbod gevarieerd en de terrasjes leuk. Ik beschouw mezelf als ambassadeur van Drachten en zeg graag tegen anderen: wees ook trots op ons dorp.”
Fairtrade en biologisch
PUUR is een kleine keten met vestigingen in Drachten, Heerenveen, Leeuwarden en op Ameland. Het ambachtelijke schepijs en de handgemaakte bonbons en chocolade komen uit Heerenveen. “Zodra ik bestel wordt het gemaakt, en binnen twee dagen vers bij ons geleverd. Alles is handgemaakt, biologisch en fairtrade. Daar kies ik bewust voor.”
Breman is zelf een echte ijs- en chocoladeliefhebber. “Red velvet en Snickers zijn mijn favoriete ijssmaken. Hier in Drachten is bovendien Cookie Dough erg populair. We volgen trends goed, maar kwaliteit staat altijd voorop.”
Seizoensproducten
Met de overgang van zomer naar herfst verschuift ook het aanbod van PUUR. “Het is tijd voor herfstchocolade, sinterklaas- en kerstproducten: van grote, ambachtelijke chocoladeletters tot onze bekende ijstaarten, het paradepaardje van PUUR.” Waar een ijsje vaak een impulsaankoop is, worden bonbons en chocoladeproducten bewust gekozen voor genietmomenten. “Mensen willen een goed, smaakvol product. Dat zie je vooral bij onze chocolade. Ze maken er een bewuste keuze voor.”
Genieten
Voor Hylke Breman gaat ondernemen over durven, doorzetten en kwaliteit leveren. “Na mijn switch naar de zorg ben ik alleen maar meer gaan genieten van wat ik doe. Ik weet wat ik verkoop, geniet van onze producten en ik kan mijn team vertrouwen. Ik neem hen, natuurlijk al onze klanten, graag mee in het plezier dat ik zelf beleef.”
Benieuwd naar het aanbod? Kijk op www.proefpuur.nl
Ook voor bedrijven
Ook bedrijven weten PUUR steeds beter te vinden. “In de zomer trakteren ondernemers hun personeel graag op ijsjes, zodra het kwik boven de 25 graden komt. Die komen we graag brengen. En voor de feestdagen leveren we chocoladecadeaus aan organisaties. Een grote, ambachtelijke chocoladeletter is bijvoorbeeld ontzettend leuk om te geven. Het mooie is dat alles fairtrade en biologisch is, waardoor bedrijven ook nog eens een verantwoorde keuze maken.”