Academie van Franeker biedt cursus sterrenbeelden aan

Zomer, herfst, winter en lente hebben elk hun eigen belangrijkste sterren en sterrenbeelden. In de cursus Sterrenbeelden komt ieder seizoen aan de orde. Als het weer het toelaat, zullen de cursusdeelnemers op een van de avonden naar buiten gaan om de sterrenhemel te bekijken.

De eerste avond draait om een kennismaking met de sterrenhemel en het gebruik van de draaibare sterrenkaart. Op de tweede avond maken de cursisten kennis met de historische achtergronden van de sterrenbeelden en met de mythologische verhalen die ze aan de hemel uitbeelden. Veel van onze sterrenbeelden hebben hun oorsprong bij de Oude Grieken, maar ook in andere culturen werd de hemel in een groot aantal sterrenbeelden ingedeeld.

Tijdens de derde avond gaat het over de sterrenbeelden van de Dierenriem. Dit zijn de bekendste sterrenbeelden. Deze sterrenbeelden zijn bijzonder omdat de zon, maan en de planeten altijd tegen de achtergrond van deze sterrenbeelden zijn terug te vinden.

Op de laatste avond komt de verrekijker tevoorschijn. Met het blote oog is veel te zien aan de sterrenhemel, maar met een verrekijker nog veel meer, bijvoorbeeld sterrenhopen en nevels. Daarnaast wordt er deze avond aandacht besteed aan de sterrenhemel in zuidelijke landen.

Praktische informatie

Deze colleges worden als reeks aangeboden. Belangstellenden die zich hiervoor inschrijven ontvangen een syllabus, een draaibare sterrenschijf en een getuigschrift na afloop. De cursus duurt vier donderdagavonden (3, 10, 17 en 24 november, aanvang steeds 19.30 uur) en kost 100 euro.

Vergelijkbare berichten