Bij Brandsma Bouw Dienstverlening geldt: ‘meten is weten’

‘Meten is weten’

Meten is zijn lust en zijn leven. Daarom heeft Rein Brandsma uit Wolsum er zijn beroep van gemaakt. In 2007 is hij gestart met Brandsma Bouw Dienstverlening (BBD), een gespecialiseerd bedrijf in digitaal meten in de woning- en utiliteitsbouw, waterbouw, wegenbouw en hydrografie.

De lijnen zijn kort, de dienstverlening goed en de instelling flexibel. Het zijn de ingrediënten waarmee BBD in vijf jaar tijd naam heeft gemaakt als specialist in Noord-Nederland op het gebied van digitaal meten. Voeg daarbij het aspect dat BBD geregeld investeert in de modernste meetapparatuur en het moge duidelijk zijn waarom het bedrijf van Rein Brandsma gemeenten binnen en buiten Friesland, Wetterskip Fryslân en drijven in zowel de sectoren woning-, wegen- en waterbouw tot de klantenkring mag rekening.

“Ik ben in 2007 begonnen met het idee dat ik 2 à 3 dagen in de week met het meetwerk bezig zou zijn. De overige dagen zou ik werken in het loon- en grondverzetbedrijf van mijn ouders, zo was de planning. Uiteindelijk is het helemaal anders gelopen en was ik al snel dagelijks voor mijn eigen bedrijf op pad. Dat komt ook doordat er niet zoveel bedrijven gespecialiseerd zijn in digitaal meten. In Friesland zijn die op de vingers van één hand te tellen’’, vertelt Brandsma.

Meetwerkzaamheden

De meetwerkzaamheden vinden plaats voordat een bouw- of renovatieproject daadwerkelijk begint. Bij bouwprojecten gaat het dan om bijvoorbeeld het uitzetten van de plekken voor heipalen en de exacte plaatsbepaling voor binnen- en buitenwanden van het pand. Bij de wegenbouw is het meetwerk van belang voor onder andere de asfalthoogtes en de plaatsen en dieptes waar bijvoorbeeld de riolering moet komen.

Voor waterbouwkundige werken kan BBD nauwkeurige metingen verrichten als het gaat om het plaatsen van onder ander buispalen, heipeilen en damwanden, maar ook voor het verstevigen en verhogen van dijken en kades. Brandsma gaat zelfs met een peilboot het water op om hydrografische gegevens als waterdiepte en stromingen te verzamelen. Die gegevens worden verwerkt in hydrografische kaarten voor bagger- en landwinningprojecten.

Satellieten

Brandsma: “We werken met de modernste apparatuur, waarbij we onder andere gebruikmaken van het GPS/Glonass systeem. Dat is een samenwerking tussen 37 Amerikaanse- en Russische satellieten. Daardoor kunnen we ook op zeer moeilijk bereikbare plaatsen uiterst nauwkeurig werken. Het voordeel van onze apparatuur is dat het door één persoon bediend kan worden. Ik heb nog een landmeter in dienst en werk op afroepbasis samen met een tekenaar die de gegevens in tekeningen verwerkt. Zo zijn we dus een klein bedrijf met relatief korte lijnen en dat werkt perfect.”

Met het oog op de toekomst heeft Brandsma weer flink geïnvesteerd in het nieuwste van het nieuwste als het gaat om digitale meetapparatuur. Binnenkort beschikt BBD als één van de eerste bedrijven over de Trimble 3D-laserscanner. Via die scanner wordt met behulp van laserstralen vanuit verschillende posities een object gemeten. Die metingen worden opgeslagen als 3D-punten, Het toestel meet 54.000 punten per seconde. Het levert een 3D-puntenwolk van miljoenen punten op die in de computer vertaald worden tot een 3D-tekening op maat.

Juiste maatvoering

“Voor aannemers en projectontwikkelaars die met een renovatie- of uitbreidingsproject aan de slag gaan is dit een hele interessante ontwikkeling. Het gaat dan vaak om bestaande situaties waarvan niet precies alle maatvoering bekend is. Die kunnen wij dus in een handomdraai inzichtelijk maken. We kunnen zo hele straten, terreinen en straatmeubilair opmeten. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn voor een gemeente die een straat wil opknappen en precies willen weten waar ze het nieuwe straatmeubilair moeten plaatsen’’, legt Brandsma uit.

Een andere ontwikkeling is dat hij samen met zijn zus bezig is het loon- en grondverzetbedrijf van zijn ouders over te nemen. “Dat is een welkome uitbreiding van de dienstverlening van BBD, want naast het meten kunnen we ook de bouwput uitgraven, de riolering en drainage aanleggen en zand leveren en verwerken. Bovendien blijven we een familiebedrijf en dat is ook heel plezierig.” Op grondverzetgebied heeft Brandsma daarom al in de nodige machines geïnvesteerd. Zo werd in 2009 al een mobiele graafmachine aangeschaft en 2010 een bobcat op rupsbanden met een zelfnivilerend levelbord.

Rein Brandsma

Oprichter en eigenaar van BBD

Geboren: 14 april 1984 in Sneek

Burgerlijke staat: gehuwd. Hij wordt binnenkort vader.

Opleiding: Na de mavo ging hij naar Harderwijk voor de 3-jarige opleiding tot machinist grondverzet- en wegenbouwmachines. Daarna heeft hij daar nog een extra leerjaar gevolgd tot middenkaderfunctionaris grond-, wegen- en waterbouw. Vervolgens de KOB- opleiding aannemersbedrijf grond-, wegen- en waterbouw op HBO-niveau.

Loopbaan: Na zijn opleiding is hij gaan werken in het loon- en grondverzetbedrijf van zijn ouders. Tussendoor heeft hij nog een periode bij 2 aannemers gewerkt om ervaring op te doen. In mei 2007 heeft hij BBD opgericht.

Leukste aspect van het werk? “Omdat wij in zoveel verschillende sectoren actief zijn, komen we met veel verschillende mensen in contact en dat is heel leuk. Bovendien is het werk zo gevarieerd, dat geen dag hetzelfde is. Iedere klus is een nieuwe uitdaging en dat houdt je scherp.”  

Vergelijkbare berichten