Bouwzorg Fryslân biedt toegankelijke tool voor verbouwen zonder stress

Je hoort het vaak achteraf: het bouwbudget is overschreden, de eindgebruikers zijn teleurgesteld omdat ze iets anders hadden verwacht, veel miscommunicatie. Volgens oprichter, ondernemer en bouwkundige Helena Spits van Bouwzorg Fryslân kan dat anders. Door een betere communicatie en de juiste bouwbegeleiding is er minder stress en een kortere bouwperiode, zijn er minder extra bouwkosten en zijn er tevreden eindgebruikers. Op dat gebied heeft Bouwzorg Fryslân een schat aan ervaring. Veel van die kennis is gebundeld in ‘Het BouwJourna(a)l’, een boek in de vorm van een journal, een onlineprogramma, blogs en een podcast over verbouwen. ‘Mijn huis, mijn verbouwing’ heet het nieuwe concept. Het is gericht op de particuliere huizenbezitter, maar ook de bouwprofessional kan er baat bij hebben.

Helena Spits heeft meer dan dertig jaar ervaring in de bouw. Als tekenaar en projectleider werkte ze bij architectenbureaus en zeven jaar voor woningcorporatie Elkien, waar ze opzichter en projectleider was bij grote onderhoudsprojecten vanaf planontwikkeling tot en met de oplevering. Spits: “Met al die ervaring richtte ik Bouwzorg Fryslân op. We slaan de brug tussen bouwprofessional en bewoners en ondersteunen daarmee het bouwproces en de planning. Onze bouwbegeleiders zijn niet bang om niet wenselijke antwoorden te geven en ze zijn flexibel en snel inzetbaar.”

Die snelle inzet bleek hard nodig en niet alleen bij coöperaties. Spits constateerde dat particulieren in allerlei valkuilen stappen tijdens de bouw of verbouw van hun huis. “Ik wilde hier in eerste instantie een boek over schrijven. Het moest vooral gebruiksvriendelijk en makkelijk zijn, dus maakte ik er een journal van. Daarin kun je het hele bouwproces doorlopen, uitschrijven, uittekenen en afspraken vastleggen. De kern is eigenlijk een soort opzichtersboek met afspraken, meer- en minderwerk, acties en vragen. Als een werkboek, dagboek en naslagwerk.” De illustraties maakte Spits zelf. “Het is een robuust journal met een stevige kaft zodat je het op een bouwplaats kunt inzetten. Hoe intensief je zoiets wilt gebruiken in de communicatie met de aannemer is aan jezelf, maar het is een houvast.”

Naast dat Spits zoveel mensen ziet worstelen met hun verbouwing, weet ze ook hoeveel druk er op de bouwsector ligt vanwege de verduurzaming en gebrek aan personeel. “Behalve dat de materiaalleveringen lang duren en de kosten zijn gestegen, krijgen aannemers zoveel offerteaanvragen dat ze daar, als de klant niet duidelijk is, onmogelijk een helder antwoord op kunnen geven. Als je goed weet wat je wilt, kan een aannemer gericht reageren en aan de verwachtingen voldoen. Daarom heb ik deze methode gemaakt zodat er een bouwplan is. Dit gaat van tekeningen en omschrijvingen tot aan huishoudelijke afspraken. Laat je de bouwvakkers gebruik maken van je eigen toilet of wil je een dixie in je tuin? Dat moet duidelijk zijn. Aannames zijn snel gemaakt. Verbouwen is zoveel makkelijker met een goede voorbereiding en een eigenaar die de regie neemt. Huiseigenaren en bouwers begrijpen elkaar dan beter, dat scheelt een hoop gedoe.”

Het journal en online platform zijn 14 oktober gelanceerd op de Beurs Eigen Huis in Utrecht. Bouwzorg Fryslân hoopt er zoveel mogelijk mensen mee te ondersteunen en meer begrip te krijgen voor bouwprofessionals. “Het is mijn missie om honderdduizend mensen te helpen met succesvol verbouwen. Met deze toegankelijke tools zou dat wel eens kunnen lukken.”

Vergelijkbare berichten