Breman Drachten: groot in prefab installatiewerk

Breman Drachten regelt als installateur de complete levenscyclus van apparaten: van plaatsing, onderhoud tot vervanging. “We zitten vooral in de seriematige nieuwbouw en zorgen voor al het installatiewerk van A tot Z”, aldus bedrijfsleider Marijn Douma.

Warmtepompen, zonnepanelen, ventilatie en slimme thermostaten, maar ook elektriciteit, riolering en sanitair: Breman Drachten is veelzijdig in het installatiewerk. Het bedrijf maakt onderdeel uit van de landelijke Breman Installatiegroep met 27 locaties, waarbij ruim 1600 medewerkers werkzaam zijn.

In 2025 bestaat de Breman Installatiegroep 100 jaar. “Breman is groot geworden door prefab. We maken zoveel mogelijk op het bedrijf. In Drachten hebben we een eigen prefab-afdeling. Wat we kunnen voorbereiden of in elkaar kunnen zetten, doen we al van tevoren. Verder kun je door de prefab sneller, efficiënter en seriematig bouwen met minder verpakkingsmateriaal. We werken vooral aan grote projecten voor bedrijven en woningbouwstichtingen.”

Het belang van vaste partners is in de oververhitte bouwmarkt heel belangrijk, benadrukt Douma. “Standaardisatie is een veel gebruikt woord binnen ons bedrijf. We werken zoveel mogelijk met vaste partners, waarmee we goede afspraken kunnen maken en zo kunnen we zorgen dat er op de lange termijn gegarandeerde leveringen van bijvoorbeeld warmtepompen worden gedaan, maar ook dat er goed onderhoud, snelle vervanging en hulp bij storingen kan worden geleverd. Je hebt als bedrijf een lange-termijn-visie nodig, want anders word je te veel afhankelijk van de markt. Goede afspraken met goede partners zijn van levensbelang voor ons bedrijf.”

Duurzame woningen

De rol van de installateur is in de loop van de jaren veranderd, legt de bedrijfsleider van Breman Drachten uit. “Vroeger keek een aannemer pas tijdens de bouw om naar een installateur. Nu zitten we direct al om de tafel om mee te denken tijdens de uitwerking van de bouwplannen. Wij zijn expert in duurzame en energiebesparende oplossingen en daar wordt in deze tijd als eerste naar gekeken. Hoe kan ik duurzame woningen bouwen die voldoen aan alle regelgeving? Om tot een goed concept te komen is er een goede samenwerking met ons als installateur nodig. We worden aan de voorkant al bij keuzes betrokken en mogen vanaf dag één meedenken.”

Energiepositief

Werken aan een beter woon- en werkklimaat staat hoog op de agenda van Breman Installatiegroep. “In 2025 – het jaar dat we 100 jaar bestaan –  willen we meer energie teruggeven dan het kost aan medewerkers, klanten en de aarde. We willen meer geven dan nemen en zo willen we goed op de aarde passen en deze doorgeven aan de volgende generatie.”

Vergelijkbare berichten