De gezonde investering van De Friesland

Inzetten op vitaliteit

De Friesland, die ruim 160.000 medewerkers (en hun gezinsleden) bedient via 1.500 werkgevers, is van oudsher sterk verbonden met het netwerk van zorgaanbieders en bedrijven in de regio. Daardoor weet De Friesland wat er speelt in de zorg en in de maatschappij. Een groot gedeelte van de ziektelast in Nederland heeft te maken met leefstijl, zowel thuis als op het werk. Je kunt hierbij denken aan roken, stress, overgewicht en te weinig lichamelijke beweging.

“Mede daardoor stijgen zorgkosten en het aantal chronisch zieken. Daarnaast is sprake van krapte op de arbeidsmarkt die met name in ze zorgsector goed merkbaar is. Deze maatschappelijke ontwikkelingen vragen om een tijdige en gezamenlijk aanpak”, zegt Cid Berger, directeur marketing, sales en innovatie van De Friesland.

De mienskip

“Er moet iets gedaan worden, willen we deze ontwikkelingen het hoofd kunnen bieden. Onder het mom van ‘voorkomen is beter dan genezen’ zetten we in op het versterken van vitaliteit. Dit doen we samen met onze klanten, zorgaanbieders, gemeentes, ondernemers en werkgevers in de regio, de mienskip. Wanneer we de kracht van de ‘mienskip’ benutten en preventief te werk gaan, krijgen we gezonde, gelukkige en productieve klanten en medewerkers. En dat voorkomt uiteindelijk zorgkosten. We investeren in zowel groepen als in het individu’’, aldus Cid Berger. ‘’Letterlijk een gezonde investering”.

Vitaliteitsprogramma voor de zakelijke markt

Voorbeelden van die investeringen zijn het partnership met S.C. Cambuur, de Fiets Elfstedentocht, hardloopevents als de Urban Trail en FestiVitaal (het beweeg- en doe festival van De Friesland). Op zakelijk vlak zet De Friesland onder andere het vitaliteitsprogramma Sterk te Werk en de community Vitaal Ondernemend Noord-Nederland in om het Friese bedrijfsleven in beweging te krijgen.

Met Sterk te Werk biedt De Friesland ondersteuning om medewerkers vitaal en inzetbaar te houden. Dit begint vaak bij inzicht in de problemen, een gericht vitaliteitsbeleid en eigen regie en gedragsverandering bij medewerkers. Een masterclass duurzame inzetbaarheid, een 24 uurs training gezond gedrag op sportcentrum Papendal, een gezondheidscheck en een bezoek van een vitaliteitsconsultant helpen hierbij en zijn al vaker succesvol ingezet. Daarnaast biedt De Friesland, in samenwerking met Pim Mulier, ook intensievere maatwerkprogramma’s. Caparis is het eerste Friese bedrijf waarmee De Friesland zo’n intensief maatwerktraject is gestart, met als doel om de leefstijl van de medewerkers structureel te veranderen.

Community Vitaal Ondernemend Noord-Nederland

De community Vitaal Ondernemend Noord-Nederland is een initiatief van De Friesland en VNO-NCW Noord. Met de community willen zij bedrijven in Noord-Nederland inspireren, uitdagen en helpen om duurzaam, gezond en succesvol te ondernemen. Binnen de community wordt vitaliteit op de werkvloer belicht op basis van de thema’s energie en gezondheid, motivatie en betrokkenheid en regie op werk en privé.

Practice what you preach

Om het vitaliteitsprogramma zelf te ervaren en continu te kunnen verbeteren, heeft De Friesland het programma ook intern uitgerold: ‘‘Practice what you preach’’. Inmiddels hebben circa tachtig medewerkers en leidinggevenden een gezondheidscheck gehad. Ook houden zij hun zitgedrag, beweging, bloeddruk etc. bij met een activity-tracker. ‘’We stimuleren wandelen en traplopen, we vergaderen staand of buiten wandelend. Er ontstaat een werkomgeving waarin men elkaar motiveert en helpt. Door de context, ofwel de werkomgeving, te veranderen, verandert het gedrag.”

Delen via

Vergelijkbare berichten