In de rubriek Friezen in den Vreemde brengen we deze keer het reisverhaal van ondernemer Geesje Duursma: gastvrijheidseconoom, eigenaar van Destination Duursma, promotor van het begrip ‘Hospitability’ en mede-eigenaar van Restaurant De Pleats in Burgum. Zij bracht vijf weken door in Australië en gaf een presentatie over onder andere Hospitability op de CAUTHE Australian Tourism and Hospitality Education Conference in Brisbane.
Wat was de aanleiding voor je reis?
Mijn strategische blik op gastvrijheid noem ik Hospitability: wederkerigheid in gastvrij gedrag. Tijdens corona schreef ik mijn proefschrift grotendeels online. Dat ik nu, live in Australië, mocht spreken over de toekomst van horeca, toerisme en evenementen voelt als thuiskomen.
Ik ben gepromoveerd op onderzoek naar hoe organisaties buiten de gastvrijheidssector gastvrij gedrag kunnen stimuleren. Niet alleen de gever, maar ook de ‘ontvanger’ heeft een actieve rol. Mijn co-promotor en professor Erwin Losekoot komt uit Australië en verhuisde terug. Hij was betrokken bij de CAUTHE-conferentie en stelde voor hiervoor samen een paper in te leveren en te presenteren. Daar hebben we Dr. Rodney Westerlaken ook bij betrokken. Met Rodney heb ik tijdens mijn tussenstop op Bali bovendien een webinar gegeven over het vrijwilligersonderzoek dat we samen doen.
Ik noem mijn bredere en strategische kijk op gastvrijheid ‘hospitability’. Tijdens het schrijven van mijn proefschrift hierover kon ik wegens de coronacrisis alleen online conferenties bijwonen. Door in Australië
deel te nemen aan deze conferentie over de toekomst van horeca en toerisme, was voor mij de cirkel rond.
Wat was je boodschap en hoe is die ontvangen?
Hospitability gaat veel verder dan gastvrij gedrag in de horeca, het gaat ook over inclusie en diversiteit in de totale maatschappij. Daar is in Australië veel meer aandacht voor dan hier. Gastvrijheid draait namelijk ook om: ben je daadwerkelijk welkom zoals je bent? De paper die we gepresenteerd hebben, gaat over hospitabel zijn voor buitenlandse studenten. Als we in Fryslân gastvrijheid integreren in de ontvangst van deze studenten en ze toelaten in onze mienskip, blijven ze langer en hebben we er ook als Friese economie meer aan. Onze input is heel goed ontvangen in Australië en we zijn uitgenodigd om een artikel te publiceren in een wereldwijd wetenschappelijk tijdschrift.
Wat was je indruk van de gastvrijheid in Australië?
Ik was aangenaam verrast! Erwin vertelde: ‘Australië is een land waar veel mensen naartoe zijn geëmigreerd. Als je ergens nieuw bent, moet je wel open zijn en belangstelling tonen. Door die interactie krijg je vrienden, baankansen, noem maar op.’ Die mentaliteit hoort bij de cultuur van het land.
Ook in meedenken en het volledig ontzorgen van gasten zijn de Australiërs erg goed: alles was tot in de puntjes geregeld, zowel tijdens het reizen als tijdens de excursies die we gedaan hebben. Er worden complete arrangementen aangeboden: daar kunnen we in Friesland meer mee doen.
Ik was onder de indruk van de aandacht voor de Aboriginal-cultuur. Bij een trip naar de rotsformatie Uluru (Ayers Rock) vertelde de gids over de natuur en het gesteente, maar niet over de rots-verhalen van het inheemse volk. Hij zei: ‘Dat zijn niet onze verhalen, die zijn van hen’. Dat eigene respecteren, het niet willen toe-eigenen, vond ik heel mooi en een goed voorbeeld van Hospitability.
Met welk gevoel ben je thuisgekomen?
Ik ben nu nog meer gedreven om ervoor te zorgen dat hospitability een belangrijker plek gaat innemen in onze maatschappij. Zodat gastvrij zijn echt in onze cultuur verankerd wordt: de ander het gevoel geven welkom te zijn, gezien, gerespecteerd en gewaardeerd te worden.
Het heeft me goed gedaan om even uit mijn eigen bubbel als ondernemer te stappen, even los zijn van alles geeft je een ander perspectief. Ik heb genoten in Australië, maar tijdens mijn eerste ochtendwandeling weer thuis dacht ik: dit is toch wel mijn habitat. ■