Hout en bouwmaterialen, Surhuisterveen

De bedrijfsnaam is al net zo no nonsense als de oprichter zélf. En dat recht-door-zee-karakter wordt kennelijk gewaardeerd, want de klantenkring van ‘Hout en Bouwmaterialen’ van ondernemer Tienko van der Vaart in Surhuisterveen blijft maar groeien. Inmiddels is het bedrijf, dat in 2007 werd opgericht, een gerenommeerde leverancier voor zo ongeveer alle soorten hout en aanverwante producten, voor particulier en zakelijke markt. Dat laatste segment wil Van der Vaart graag verder uitbreiden en dus blijft de ondernemer investeren in extra assortiment én service voor de zakelijke relaties.

“Het is al een tijd geleden, maar voordat ik met dit bedrijf begon heb ik tien jaar lang een bouwbedrijf gehad”, zegt de ondernemer. “En op een dag had ik een partij hout over na een bouwklus. Ik zette dat op de oprit en plaatste het op Marktplaats. En ja hoor; ik verkocht het met een beetje winst. Daar ging ik een beetje mee door, totdat op een dag de oprit helemaal vol stond en ik me realiseerde dat ik de handel eigenlijk nóg leuker vond dan huizen bouwen. En dus startte ik Hout- en Bouwmaterialen, met fysieke verkoop, maar ook direct al online verkoop.”

Vernieuwen

Als snel werd óók de toenmalige bedrijfsruimte te klein en dus werd het huidige pand gebouwd aan de Rooilijn 7 in Surhuisterveen. Een mooie plek, maar de groei is intussen dóórgegaan, zo legt de ondernemer uit. “Dat klopt. We hebben voor de opslag een extra loods laten bouwen van 2500 vierkante meter aan de Lauwerswelle, op enkele tientallen meters van ons bedrijf. Zo hebben we meer plek voor opslag onder dak en dat is op het moment heel belangrijk. Zeker voor de zakelijke markt is het belangrijk dat wij altijd voorraad hebben en snel kunnen leveren. Daar helpt deze opslag aan mee.”

Volgens de ondernemer zijn klantgerichtheid en constant alert blijven én vernieuwen de belangrijkste elementen voor het opbouwen van een goede naam. En dat brengt de ondernemer samen met inmiddels elf collega’s dagelijks in de praktijk. “We willen service bieden en daar investeer ik dan ook graag in. Zo hebben we nu drie auto’s op de weg voor snelle bezorging, maar daar komt in het eerste kwartaal van 2023 een Scania truck bij met een hypermoderne heftruck. Het voordeel is dat we zo rechtstreeks op iedere bouwplaats snel en efficiënt kunnen leveren.”

Staffelkorting

Vernieuwing bij de onlinehandel wordt ook niet vergeten, zo leren we. “Het zijn soms simpelere ideeën, die doeltreffend kunnen zijn. We hebben inmiddels 2.400 artikelen in onze webshop. Voor de zakelijke markt maken we de inkoop daarvan extra gemakkelijk.

Met hun BTW-nummer en KvK-nummer kunnen aannemers en klusbedrijven zich aanmelden. En bij iedere aankoop wordt er een staffelkorting toegepast. Kortom: hoe meer men afneemt, hoe goedkoper het is.”

Het mooiste van het vak? Dat is wat Van der Vaart betreft toch vooral het omgaan met mensen. “Ik vind het leuk om mensen te kunnen adviseren. Soms kun je iemand met twee of drie tips al heel blij maken. Maar het is vooral ook de variatie die me aanspreekt. Niet de hele dag op kantoor zitten, maar alle elementen van de handel ervaren. Dat ik daarbij een mooi team heb, die elkaar ook scherp weten te houden vind ik een grote plus.”

Vergelijkbare berichten