KM Yachtbuilders trapt jubileumjaar af met open dag

Dit jaar viert KM Yachtbuilders haar 25-jarig jubileum en dat laat de jachtbouwer niet ongemerkt voorbij gaan. Het jubileumjaar gaat van start met een extra feestelijke open dag. Die dag is iedereen welkom voor een kijkje achter de schermen van de Makkumse werf.

KM Yachtbuilders werd in 1998 opgericht en heeft in de loop der jaren een unieke positie in de internationale zeilwereld opgebouwd. Met vijfenzestig specialisten bouwt KM aluminium jachten waarmee koers kan worden gezet naar de verste uithoeken van de wereldzeeën.

Van Ameland tot Antarctica

De werf staat garant voor jachten met excellente zeilkwaliteiten, ook onder de meest extreme weersomstandigheden. Eeuwe Kooi: “Onze klanten zijn bij uitstek zeilfanaten voor wie een zeilboot veel meer is dan een leuke hobby. Wij bouwen jachten waarmee onze klanten echte vrijheid kunnen ervaren. Met een KM-jacht kun je droogvallen op de wadden, eilandhoppen in de Caraïben, maar ook vier maanden overwinteren op de Noordpool.” De meeste jachten worden op maat gebouwd, al biedt de werf met de populaire Bestevaer-lijn ook semi-custom jachten aan. Kooi: “We zijn één van de weinige aluminium-scheepswerven ter wereld met alle bouwdisciplines in eigen huis. Cascobouw, engineering, techniek, interieur – we doen het allemaal zelf. Zo weten we zeker dat elk aspect van het jacht van topkwaliteit is.”

Een kijkje achter de schermen tijdens de open dag

Met meer dan honderd custom jachten in de portfolio is er dit jubileumjaar veel om te vieren en op terug te kijken. Tijdens de extra feestelijke open dag op zaterdag 22 april gaan de deuren open voor iedereen die een kijkje achter de schermen wil nemen. Het team van KM staat de hele dag klaar om geïnteresseerden rond te leiden door de hallen waar de casco’s worden gelast, de techniek wordt ingebouwd en het interieur met de hand wordt gemaakt. Ook zijn verschillende nautische toe-leveranciers aanwezig. Daarnaast zijn er verschillende KM-jachten te zien die speciaal voor de gelegenheid naar Makkum zullen afreizen, waaronder een aantal KM-iconen zoals de Bestevaer 53 Xaos, de Bestevaer 55 Morning Haze en de Stadtship 70 Red Rooster.

Het ultieme expeditiejacht, uit Makkum

Een bezoek aan de open dag biedt ook een unieke kans om de Pelagic II in aanbouw te zien, het 77-foot zusterschip van de Pelagic Vinson of Antarctica. Dit super-expeditiejacht van de beroemde zeiler en avonturier Skip Novak werd in 2021 door KM opgeleverd en in datzelfde jaar door Yachting World uitgeroepen tot “the world’s ultimate expedition yacht”. De bouw van de Pelagic is dan ook één van de vele hoogtepunten in de historie van de Makkumse werf. Eeuwe Kooi: “Na twee jaar bouwen was het wel een emotioneel moment toen de Pelagic van onze kade weg voer. We hebben er met zoveel liefde en plezier aan gewerkt. Dat we er nu nog één mogen bouwen is een mooi compliment voor onze vakmensen, maar vooral ook weer enorm genieten.”

Op weg naar circulaire scheepsbouw

Tijdens de open dag is ook een ander bijzonder jacht in aanbouw te bekijken: de Bestevaer 36 S/Y. Het is het tweede jacht dat KM bouwt in opdracht van de legendarische Nederlandse zeiler en nautisch architect Gerard Dijkstra. Projectleider Jelle Engel: “Voor de Bestevaer 36 hebben we ons samen met Dykstra Naval Architects tot doel gesteld om niet alleen de kleinste, maar ook de meest duurzame Bestevaer ooit te maken. Zonder in te leveren op kwaliteit, want onze klanten moeten te alle tijden blind kunnen vertrouwen op hun schip.”

Met de nieuwste telg van de Bestevaer-familie zet de werf een belangrijke stap in de ambitie om volledig circulair te kunnen bouwen. Kooi: “De Bestevaer 36 is wat mij betreft de optelsom van vijfentwintig jaar pionierend bouwen. Al onze ervaring, expertise en creativiteit komt in dit jacht samen. Zo zit het schip vol innovatieve oplossingen zoals gerecycled aluminium, milieuvriendelijke anti-fouling en isolatie van wol en kurk. Het laat wat mij betreft goed zien waar onze kracht ligt. Net als onze klanten durven we buiten de gebaande paden te treden, dan zijn we als werf op ons best.”

Een volledig klimaatneutraal jacht is de Bestevaer 36 S/Y nog niet. Engel: “Een 100% circulair jacht kunnen we nog niet aanbieden, maar we komen elk jaar dichterbij en we gaan net zolang door totdat het ons is gelukt. We zeilen zelf veel in de poolgebieden en zien met eigen ogen wat de impact is van klimaatopwarming. Het gaat ons dan ook echt aan het hart.”

Vergelijkbare berichten