Krimp in de bouwsector geeft focus op ‘verduurzamen’ en op ‘rendement’

De bouwsector staat aan de vooravond om een heldere strategie te gaan formuleren en verduurzaming in de bedrijfsvoering door te voeren. Dit komt omdat voor de komende jaren de klimaat- en energietransitie en de stap naar een circulaire economie hoog op de agenda in de bouwsector staat. Maar deze belangrijke thema’s voelen voor ondernemers eerder aan als noodzakelijk kwaad dan als een onderdeel van de strategie. Zeker wanneer hun rendementen door personeelstekorten en onvoorspelbare prijsstijgingen al onder druk staan. Toch biedt verduurzaming van vastgoed juist nu veel kansen voor de bouw en bouw gerelateerde bedrijven.

In totaal is er vanuit het Rijk zo’n 250 miljoen euro aan subsidies voor verduurzaming van bedrijfsvastgoed beschikbaar. Maar hoe meer de transitie op gang is geholpen door de overheid, hoe minder subsidie er waarschijnlijk beschikbaar zal zijn. De verwachting is dat na 2030 een groot deel van de subsidies niet meer beschikbaar zijn. Het loont dus om de komende jaren het gesprek over verduurzamen van vastgoed aan te gaan.

Juist nu loont het investeren in ‘verduurzaming’ van bedrijfsgebouwen

Het advies van Flynth aan ondernemers is om zich, bij verduurzaming, te richten op de lange termijn, maar begin nu wel met het creëren van die toekomst. Het is beter om te kijken naar de waarde van het vastgoed op lange termijn. Juist door de lat van verduurzaming zo hoog mogelijk te leggen, behaal je het beste rendement over een langere periode.

Echter voor een kwart van de ondernemers zijn de financiële middelen de belangrijkste belemmering bij het verduurzamen van het bedrijf. Dit magere rendementen zijn nog steeds een uitdaging in de bouwsector, mede omdat toekomstige investeringen niet gemaakt kunnen worden.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 75% van de MKB-ondernemingen in de bouwsector niet precies weet wat hun huidige kostprijs is. Vaak kent men wel de kosten per medewerker, maar dat is nog niet voldoende om alle overige kosten te dekken en om een goed rendement te maken.

Inzicht in het verdienmodel is van groot belang om toekomstbestendig te kunnen blijven ondernemen.

Advies op maat

Het verduurzamen van vastgoed is een kwestie van het vinden van synergievoordeel. Flynth heeft alle benodigde expertises in huis. Naast ruimtelijke ordening en vastgoedontwikkeling, hebben we specialisten op verdienmodellen en rendementsverbeteringen. 

Wilt u meer informatie over hoe u nu kan beginnen met het verduurzamen van uw bedrijfspanden? Of ben u benieuwd wat u kunt doen om het bedrijfsrendement te verhogen?

Wij vertellen u graag wat de mogelijkheden zijn. Neem contact op met de adviseurs van Flynth Adviseurs en Accountants via info@flynth.nl of kijk op www.flynth.nl.

Vergelijkbare berichten