Lange wachtrijen voor de pijnbehandelaar? Niet wanneer het aan Reducept ligt

Pijn is fysiek én mentaal

“Ons pijnsysteem is complex.  Je hersenen maken op basis van een aantal informatiebronnen het besluit of ze wel of geen pijn gaan maken. Pijn zit niet tussen de oren, maar ontstaat daar wel”, vertelt Louis Zantema (GZ psycholoog en mede-oprichter van Reducept) tijdens de aftrap van de training. Daarom zouden behandelaars op het lichamelijk aspect, eigenlijk altijd de koppeling naar psychologie moeten maken. Ook bij ‘aandoeningen’ waarop er vaak alleen een medische kijk is. Zantema legt uit: “ Wat je veel ziet gebeuren is dat een klacht in het vakje ‘fysiek’ of ‘mentaal’ wordt geplaatst. Heb je een burn-out? Dan ga je naar een psycholoog. Heb je lange tijd pijn? Dan ga je naar een dokter. Terwijl pijn een proces is, waarbij zowel fysieke als mentale onderdelen samen voor de klachten zorgen, en dus samen behandeld zouden moeten worden.

Fysiotherapeute Jolanda Wenker van Health Emmen ziet dit dagelijks terug: “Patiënten vinden dit vaak moeilijk te begrijpen. Als fysiotherapeut ben je in eerste instantie natuurlijk bewegingsexpert, maar vaak is er meer aan de hand. Je hebt dan een goede uitleg nodig, en het is aan jou om de patiënt die link te laten leggen.”  Hiervoor is veel herhaling nodig, beaamt ook Jacky de Mulder, fysiotherapeute bij Fysiotherapie Classens. “De koppeling is er vaak niet, en vaak heb je het één keer benoemd – maar dan nog dringt het niet door. Het is ontzettend waardevol dat hier hulpmiddelen voor zijn, zoals bijvoorbeeld Virtual Reality (VR) van Reducept.”

“Telefoon roodgloeiend nu de wachttijden bij behandelaars ellenlang zijn”

Door het gebruik van VR middels de Reducept methode krijgen patiënten inzicht in de werking van het zenuwstelsel en leren zij hoe zij hun denkpatronen, gevoelens en hun gedrag kunnen aanpassen en daardoor de chronische pijn kunnen verminderen.

“En onze telefoon staat daardoor roodgloeiend”, vult Zantema aan. “Zeker nu de wachttijden voor pijnbehandeling ellenlang zijn. Deze kennis willen we graag delen, .”

Echter zijn het niet alleen behandelaars die Reducept weten te vinden. Zo stond een tweetal weken geleden RTL Deutschland op de stoep bij de start-up, met niemand minder dan de Duitse ‘Chantal Janzen’  Sophia Thomalla. “RTL Deutschland is momenteel bezig met een documentaire over hoe pijn bestreden kan worden zonder medicatie. En onze VR oplossing werd aan ze getipt. In december zijn de resultaten op tv te zien.”

Vergelijkbare berichten