Virtual Reality: ‘effectieve educatie voor mensen met pijn’

Op 1 mei a.s. lanceert gezondheids-innovator Reducept een nieuw product waarmee patiënten in slechts 20 minuten evidence-based pijneducatie kunnen ontvangen in Virtual Reality. De module – genaamd Reducept Educatie – biedt behandelaren de mogelijkheid om niet alleen pijn te behandelen, maar ook aanhoudende klachten te voorkomen. En dat is voor zowel de behandelaar, als voor de patiënt een enorme tijds- en geldwinst.

“Als behandelaar wil je eenvoudig bewezen effectieve pijneducatie bieden. Goede educatie motiveert patiënten om zich in te zetten voor een behandeling en kan voorkomen dat een pijnklacht chronisch wordt en dat ze dus blijven terugkomen voor dezelfde klacht”, vertelt pijn-expert, GZ-psycholoog en Reducept founder Louis Zantema. “Maar wat we de afgelopen jaren veel terug kregen van behandelaren, is dat het geven van deze educatie een intensief traject is. Het is complex en ze hebben er gewoon hun handen vol aan. Tijdens bijvoorbeeld een reguliere zitting fysiotherapie of ergotherapie, is er amper tijd voor. En de psycholoog heeft enorme wachttijden. Daarvoor wilden we met een oplossing komen.” 

Virtual Reality biedt uitkomst 

De keuze om dit in VR te gieten, was voor de scale-up simpel. In 2018 creëerden zij eerder al hun baanbrekende pijn-behandelmethode in VR, waar ze onder andere de World Summit Award van de Verenigde Naties mee wonnen en vorig jaar nog tot Zorginnovatie van het jaar zijn verkozen door de Kamer van Koophandel. Co-founder Margryt Fennema licht de keuze toe: “Naast interventies, leent VR zich enorm goed voor educatie. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat VR bij chronische pijn positieve effecten heeft, het is ontzettend gebruiksvriendelijk en educatie staat in de richtlijn zorg voor pijn. Door deze manier van digitalisering kun je als behandelaar kwaliteit borgen voor al je patiënten, en tegelijkertijd veel tijd besparen. En dat is iets wat je, helemaal in deze tijd van tekorten in de zorg, wilt aanbieden.”

Betaalbaar voor iedereen met pijn 

De Reducept Educatie-module is geschikt voor patiënten die risico lopen op chronische pijn, patiënten die vaker voor dezelfde fysieke klacht in behandeling komen en patiënten met langer dan 4-6 weken pijn. Het kan ingezet worden door de fysiotherapeut, verpleegkundige, pijnconsulent, psycholoog, arts of oefentherapeut. Op de vraag deze investering een grote kostenpost zal zijn voor de behandelaar, schudt het ondernemersduo overtuigd ‘nee’.  

“Het is echt ‘the best of both worlds’. Omdat we de input van GZ-psychologen en andere experts hebben gecombineerd met de software van onze eigen behandelmethode en dit vervolgens hebben gestandaardiseerd in VR, kunnen we het betaalbaar aanbieden”, vertelt Fennema. “De sessies zijn voor de behandelaar bovendien separaat declarabel, en ze kunnen er zoveel patiënten mee behandelen als ze willen. Ook werken we met flexibele leasecontracten voor de brillen, zodat behandelaren zelf geen dure VR-headsets hoeven aanschaffen. Anderzijds telt het voor de patiënt gewoon als reguliere zitting, ze betalen er dus niks extra voor. We willen alle obstakels uit de weg halen, zodat behandelaren goede pijnzorg kunnen geven aan de miljoenen Nederlanders met aanhoudende pijn. En we hebben dit slim ingericht, zodat dit doel realistisch is.” 

Vergelijkbare berichten