Meet Me at the Lighthouse

Van 18 t/m 20 november vindt op Schiermonnikoog voor de eerste keer het literatuurfestival Meet Me at the Lighthouse plaats. Voordrachten, gesprekken, interviews, wandelingen en leesclubs zijn onderdeel van het programma, waarin universele thema’s als natuur, ecologie, klimaat, toerisme en identiteit de rode draad vormen. Daarbij is Schiermonnikoog decor, inspiratie én gespreksonderwerp. Deelnemers aan het festival zijn onder andere Mariken Heitman, Joost Oomen, Miek Zwamborn, Sholeh Rezazadeh, Peter Zantingh, Nina Polak, Koos Dijksterhuis, Alara Adilow, Jaap Robben, Ellen de Bruin, Fiep van Bodegom, Femke Essink en Ruben Jacobs. En dit zijn ze nog niet eens allemaal.

Het eiland

Vanaf het moment dat de boot op vrijdag 18 november om 12.30 vanuit de haven in Lauwersoog vertrekt totdat deze op zondag 20 november om 16.30 weer vanaf Schiermonnikoog naar het vasteland gaat, staat het meest oostelijke bewoonde Waddeneiland in het teken van literatuur. Meet Me at the Lighthouse brengt schrijvers, dichters, denkers en het publiek bij elkaar. Literatuur helpt ons een toekomst te verbeelden, biedt troost en doet een poging onze werkelijkheid en elkaar beter te begrijpen.

Schiermonnikoog is een eiland dat bekend is vanwege haar natuur, licht en donker en rust. Het eiland biedt de juiste ruimte om stil te staan bij thema’s die ons allemaal aan gaan.

Het programma

Het festival bestaat uit vier grote programma’s, waarin een bont gezelschap schrijvers telkens rond één thema samenkomt: natuur, toekomst, identiteit en verbeelding. Bijzondere voordrachten worden afgewisseld met inhoudelijke gesprekken die tot nadenken stemmen of die je tot lezen doen overgaan. Lezers kunnen kiezen om een van de vier leesclubs bij te

wonen: Peter Zantingh, Lisa Weeda en Mariken Heitman bespreken hun recente romans (respectievelijk Tussentijds, Aleksandra en Wormmaan (Libris Literatuurprijs)) met een kleine groep lezers onder leiding van een moderator. Met Miek Zwamborn lezen we poëzie. Astronoom Huib Henrichs verzorgt een lezing over het heelal, waarna bezoekers op de donkerste plek van Nederland naar het heelal kunnen kijken, terwijl Joost Oomen in het donker een voordracht verzorgt. Miek Zwamborn schreef Wieren, waarin ze verslag doet van haar poëtisch-artistieke onderzoek naar wieren. Samen met de auteur gaan we op Schiermonnikoog op zoek naar die wieren. Koos Dijksterhuis, natuurcolumnist voor Trouw, schreef een schelpenboek en vertelt erover. Op alle boottochten van en naar het eiland reist een dichter mee: Dichter op de Boot is het reizende programmaonderdeel. Het publiek maakt kennis met talentvolle schrijvers uit het noorden, zoals Bauke Vermaas en Michael ter Maat. Sholeh Rezazadeh neemt een muzikant mee, en meer muziek wordt verzorgd door Huib Henrichs (naast astronoom ook componist en pianist) en singer, songwriter en pianowonder Kaspar, die met strijkers naar het eiland komt.

Residentie

Later in het jaar is Mariken Heitman ook de eerste writer in residence op Schiermonnikoog. Naar aanleiding van haar verblijf presenteert MMATL in 2023 nieuw werk van haar hand, geïnspireerd op haar tijd op het eiland.

Partners

Meet Me at the Lighthouse werkt samen met Natuurmonumenten, VVV Schiermonnikoog, Soepboer Fietsverhuur, Wagenborg Passagiersdiensten en Lifestyle & Boeken Kolstein. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door Kleur aan Zee Schiermonnikoog, gemeente Schiermonnikoog, Stichting MAPS, Iepen Mienskipfûns en het Waddenfonds.

Meer informatie?

Het volledige programma is op de website (mmatl.nl) te vinden. Kaarten zijn te koop sinds woensdag 20 oktober. Je reist naar Schiermonnikoog met de veerboot, die vanaf Lauwersoog vertrekt. Slapen kan heel goed op het eiland, kijk op de website van de VVV voor overnachtingsplekken.

Vergelijkbare berichten