Na jarenlange wens wordt topsportcampus Heerenveen nu werkelijkheid

Onder de rook van ijsstadion Thialf wordt aan de Heremaweg in Heerenveen gebouwd aan een nieuwe topsportcampus. Het plan omvat onder andere een woontoren met 112 appartementen, bedoeld voor sporttalenten die zijn aangesloten bij Topsport NOORD. De organisatie die in de drie noordelijke provincies Friesland, Groningen en Drenthe een solide basis en kansen biedt voor eenopleiding tot topsporter. “Met de komst van deze campus zijn we in staat om een grote groeptopsporters en talenten uit verschillende takken van sport een (t)huis te bieden. Dichtbij detrainingslocaties maar wel als onderdeel van het breder maatschappelijk leefmilieu”. Aldus Evert Jorritsma, directeur Topsport NOORD.

Topsport NOORD en projectontwikkelaar Zwanenburg Projecten vonden elkaar circa twee jaren geleden en werkten samen verder aan de plannen voor een campus. Inmiddels is voor deze huisvesting reeds een huurcontract afgesloten met Zwanenburg Projecten, zij blijven na realisatie ook eigenaar van het pand. Tot op heden wonen de aangesloten topsporters op verschillende locaties in en om Heerenveen. In het nieuwe woongebouw zullen straks alle omgevingsfactoren optimaal zijn voor topsporters en talenten in ontwikkeling.

Het ontwerp van de woontoren komt van de hand van prijswinnend architect René van Zuuk. De gevel is als het ware omwikkeld met gouden linten, verwijzend naar de gouden medailles die nagestreefd worden. Het markante gebouw wordt voorzien van 500 zonnepanelen zodat er straks energieneutraal gebruik wordt gemaakt van alle voorzieningen. Voor klimaatadaptatie zal de plint veelal groene gevels krijgen.

Dit najaar werden ten behoeve van de bouw gedurende een korte periode sloopwerkzaamheden uitgevoerd aan het bestaande gebouw, een leegstaande meubelboulevard. Inmiddels zijn de werkzaamheden voor de woontoren gestart. Naar verwachting zal de complete bouw om en nabij een kalenderjaar in beslag nemen.

Cunabula

Met de komst van de topsportcampus onderscheidt Heerenveen zich door dusdanige randvoorwaarden te creëren zodat het sporttalent maar ook de topsporter zich optimaal kan ontplooien. In combinatie met andere topsportfaciliteiten zoals Thialf, de Epke Zonderland turnhal, het Abe Lenstra stadion en de faciliteiten van Sportstad Heerenveen is Heerenveen met recht een bakermat voor toekomstige sportkampioenen. Het nieuwe gebouw in het Thialf-gebied draagt daarom straks de naam Cunabula, wat in het Latijn wieg en dus bakermat betekent. Een officiële onthulling en opening volgt wanneer de bouw gereed is. Met de herontwikkeling van deze locatie hoopt Zwanenburg Projecten het startsein te geven aan een verdere impuls voor dit gebied in Heerenveen.

Naast de huisvesting van de TeamNL programma’s vallend onder Topsport NOORD, biedt Cunabula straks tal van andere functies onderdak. Op de begane grond van de woontoren wordt een gezamenlijke leefruimte gecreëerd voor de topsporters, met ruimtes om gezamenlijk te eten, ontspannen en samenkomen. In een 5000 m2 grote hal komt tevens Padel Friesland met 4 banen volgens de NOC*NSF-kwaliteitsnormen voor padel. Deze zullen begin 2023 al klaar zijn voor gebruik. Ook Sport- en Lifestylecenter Balans huurt een flink oppervlak van de hal, die momenteel al in tijdelijke vorm gebruik maakt van het pand. Na een grootschalige inpandige verbouwing worden straks alle functies in één sfeer samengebracht. Bronya Boxing, een boksschool welke naast het sportieve aspect ook focus legt op onder andere weerbaarheidstrainingen maakt straks ook onderdeel uit van de locatie. Samen met sport

marketing agency Driffen en een aantal fysiotherapie ruimtes is de 5000 m2 nagenoeg gevuld. 70 vierkante meter, mogelijk opgedeeld in twee of drie separate ruimtes, is nog beschikbaar voor sportgerelateerde functies. Het hart van het gebouw krijgt een sociaal karakter, met werkplekken, horeca en een vergaderruimte.

Vergelijkbare berichten