Nieuwe pensioenwet biedt kansen voor iedereen

Per 1 juli 2023 is er een nieuwe pensioenwet aangenomen. Op zijn laatst moeten op 1 januari 2028 alle pensioenregelingen zijn aangepast aan deze nieuwe wetgeving. De manier waarop je jouw pensioen opbouwt wordt duidelijker en de nieuwe regels sluiten beter aan bij de veranderende samenleving, economie en arbeidsmarkt. Er moeten veel keuzes gemaakt worden want het verandert voor bijna iedereen die deelneemt aan een pensioenregeling.

Belangrijkste veranderingen in de nieuwe wet:

  1. Flexibiliteit

De pensioenuitvoerders laten het pensioen meebewegen met de beursresultaten. Dat betekent dat het pensioenvermogen toeneemt als het goed gaat met de aandelenkoersen. Daar tegenover staat als het niet zo goed gaat, het pensioenvermogen kan afnemen. Dat klinkt eng! Maar het pensioenfonds houdt alles in de gaten om ervoor te zorgen dat de pensioenuitkering niet te veel op en neer beweegt. Hiervoor is onder andere een buffer die wordt opgebouwd binnen het collectieve pensioenvermogen en bedoeld is om risico’s en schommelingen op te vangen. 

  • Inzichtelijkheid

Het wordt inzichtelijk hoeveel pensioen we met zijn allen hebben opgebouwd. Dat betekent hoeveel geld er is ingelegd en hoeveel geld daarbij is verdiend. Het wordt uiteindelijk dus transparanter en eerlijker gemaakt voor ons.  

  • Aangepaste premie

De premie wordt aangepast. In het oude systeem steeg het percentage dat je inlegde voor je pensioen naarmate je ouder werd. Nu is dat anders, want het premiepercentage dat je inlegt blijft nu gelijk. Zo wordt het eerlijker en overzichtelijker.  

Kortom, er verandert best wel wat en dit is van invloed op iedereen. Hoe ga jij je eigen plannen en doelen veiligstellen? Op 12 oktober organiseert Vermogensbeheer Friesland een gratis informatiemiddag in Terkaple (nabij Joure). Tijdens deze bijeenkomst zullen zij je meenemen in deze nieuwe wet en alle kansen die deze wet met zich meebrengt. Benieuwd naar meer? Kijk dan op de website van Vermogensbeheer Friesland en schrijf je snel in.

Vergelijkbare berichten