Smallingerland inclusief!: ‘Inclusief ondernemen vinden wij heel normaal’

De gemeente Smallingerland is druk bezig om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen, dit in het kader van de Human Capital Agenda. Deze agenda heeft een focus op de beschikbaarheid van personeel, de wendbaarheid van personeel en een inclusieve arbeidsmarkt. Gemeente Smallingerland werkt hiervoor samen met bedrijven, de zogenaamde ‘ambassadeurs’. Ondernemend Friesland sprak twee van de ambassadeurs en Anna Kruit, accountmanager bij de gemeente Smallingerland.

Waar zijn jullie goed in?

Erik van der Velde van Medipoint:

Wij geven advies en we verhuren én onderhouden medische zorghulpmiddelen waar mensen via de WMO over kunnen beschikken. En dat gaat letterlijk van jong tot oud: badzitjes voor baby’s, wandelwagens, rolstoelen of driewielers voor (jonge) kinderen en scootmobielen voor ouderen die slecht ter been zijn. We zijn goed in het begeleiden van mensen met een beperking die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, we bieden ze duidelijkheid en overzicht.   

Sander Veenstra van Get2Green Logistics BV:

Wij zijn een dynamisch en duurzaam logistiek bedrijf. We zijn wars van het geijkte en hebben zo onze eigen visie op duurzaamheid. Alles moet duurzamer, dat gaat van auto’s tot brandstoffen maar ook over de vraag: Hoe ga je met mensen om? Belangrijk is dat je van beide kanten een gevoel van gelijkwaardigheid hebt. Je doet het samen en daarom moet je blijven communiceren.

Wat doen jullie als bedrijf om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen?

Van der Velde (Medipoint):

Als er binnen Medipoint vacatures zijn hebben we nauw contact met consulenten die geschikte kandidaten voor ons zoeken. Zo hebben wij op dit moment twee ‘Nieuwe Nederlanders’ aan het werk en ook een jonge man met een Wajong-uitkering die servicemonteur bij ons is. Vanuit het UWV worden mensen met een beperking gestimuleerd om te re-integreren, maar niet iedereen krijgt daar de kans toe. Terwijl er pareltjes tussen zitten! We passen de werkzaamheden aan aan de werknemer. Om het voorbeeld te nemen van de jonge man: complexe klussen zijn lastig voor hem, maar hij kan wel ondersteunend zijn voor onze monteurs bij complexere zaken. Dit heet ‘jobcarving’: bestaande functies opsplitsen om banen te creëren voor mensen met een beperking. Wij hebben als Medipoint ook nauw contact met scholen en zijn in de regio zeer betrokken bij jonge stagiaires die bij ons werkervaring op kunnen doen.

Veenstra (Get2Green Logistics BV):

Eén van onze grootste bezigheden is het ophalen en afvoeren van afgedankte elektrische apparatuur, bijvoorbeeld van een witgoedzaak. Op onze vrachtwagens zit één chauffeur plus een bijrijder. Er is bewust gekozen voor dit systeem met twee personen, waarbij beide werknemers elkaar kunnen ondersteunen. En dit levert banen op voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zij kunnen op deze manier ervaring opdoen. Toen wij met Get2Green Logistics BV verhuisden van Leeuwarden naar Drachten, hebben wij direct contact gezocht met de gemeente Smallingerland en aangegeven dat wij graag mensen die wat extra hulp nodig hebben op de arbeidsmarkt in dienst nemen. Inclusief ondernemen vinden wij heel normaal! Ons doel is om deze werknemers uiteindelijk kennis te laten maken met diverse bedrijven zodat ze door kunnen groeien, dat is ook weer interessant voor werkgevers. Het is fijn dat we hierbij worden gesteund door de gemeente, zij snapt de urgentie.

Anna Kruit (Accountmanager gemeente Smallingerland):

In het kader van de Human Capital Agenda – deze agenda heeft de focus op de inclusieve arbeidsmarkt – werk ik met mijn collega accountmanager Gerard Hoekstra en diverse bedrijven samen, om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen. In april dit jaar hebben we hiervoor een fantastisch evenement georganiseerd met als thema: ‘Informeren, motiveren en enthousiasmeren’. Maar liefst 90 werkgevers en 10 kandidaten ontmoetten elkaar. De kandidaten konden zichzelf ‘verkopen’ in diverse reclameblokken en laten zien wat ze willen en kunnen. Op 11 oktober is er weer een soortgelijk evenement voor jongeren van 18 tot en met 28 jaar. Onze drie ‘ambassadeurs’, Medipoint, Get2Green Logistics BV en Metalis, helpen ons mee met de organisatie van dit evenement. Ik vind het geweldig dat er inmiddels al 30 bedrijven zijn aangesloten bij het Smallingerland Inclusief Collectief. Begin 2023 starten we met een activeringscentrum, speciaal bedoeld om jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt in beweging te krijgen. 

Vergelijkbare berichten