Xsessions in teken van zakendoen in Duitsland

Op donderdag 6 juni zijn de Xsessions: hét exportevent van het Noorden georganiseerd door de Oranjewoud Export Academy. Vanaf Groningen Airport Eelde maken ruim honderd aanwezigen een reis langs de ins en outs van zakendoen in Duitsland. Ze doen dat onder andere met Milan van der Meulen (van het snelgroeiende Soly), Axel Hagedorn (expert Dui-NL betrekkingen) en een ondernemerspanel.

De Oranjewoud Export Academy organiseert de Xsessions voor de vierde keer. Zowel leden als niet-leden zijn welkom op dit jaarlijkse event.

‘Make it in Germany’

Elke editie heeft een thema. Dit jaar is dat Duitsland, de belangrijkste handelspartner voor het Nederlandse bedrijfsleven. Maar welke exportkansen hebben Nederlandse bedrijven in Duitsland? En waar moeten zij op letten? Welke rol spelen bijvoorbeeld de ‘Bundesländer’ en de culturele verschillen?

Bekende sprekers

Onder leiding van dagvoorzitter Pauline de Wilde (Ondernemerszaken RTL Z) krijgen aanwezigen antwoord op deze vragen. Onder meer van Leeuwarder Milan van der Meulen, samen met zijn broer richtte hij in 2013 zonne-energiebedrijf Soly op. Het in Groningen gevestigde bedrijf maakt een stormachtige ontwikkeling door en is al actief in meerdere landen. Zo ook in Duitsland sinds vorig jaar. Expert Duits-Nederlandse betrekkingen Axel Hagedorn praat de ondernemers bij over de belangrijkste culturele, politieke en zakelijke verschillen: “Onderhandelen met Duitsers is al een sport op zich.” Tenslotte gaat een ondernemerspanel in gesprek over effectieve salesmethodes in Duitsland.

Aftrap Duitslandjaar

De keuze voor het thema is een rechtstreeks gevolg van de succesvolle gezamenlijke deelname aan de BAU München door een groep academy-leden in 2023. Dit collectief trekt sindsdien samen op in hun ambities voor de Duitse markt. De Xsessions vormen voor het collectief bovendien het startpunt voor een níeuw initiatief; het Duitslandjaar. Doel is om het collectief uit te breiden met noordelijke ondernemers die een exportdoel voor Duitsland hebben. Tijdens de Xsessions wordt nader toegelicht wat het Duitslandjaar zal inhouden.


“En heb je geen plannen in Duitsland? Ook dan is dit event de moeite waard”, aldus Joyce Walstra, directeur Oranjewoud Export Academy. “Veel inzichten zijn ook relevant voor zakendoen in andere landen. Bovendien doe je waardevolle contacten op.” Bedrijven kunnen zich aanmelden op www.oranjewoudacademy.com/x-sessions.

Vergelijkbare berichten