BDM professionaliseert in rap tempo

Directeur/eigenaar Rein Brandsma en bedrijfsleider Bastiaan Witteveen zitten goedgemutst tegenover ons. “Het gaat goed, we hebben het druk!” De meeste werknemers van BDM werken op kantoor. “We bieden onze medewerkers de kans om zowel thuis als op kantoor coronaproof te kunnen werken. In het huidige pand zijn alle ruimtes en werkplekken creatief aangepast aan de ‘anderhalve meter-regel’, zo zijn de spreekkamers en loods omgebouwd tot werkplekken. “Ook daarom kijken we enorm uit naar oplevering van ons nieuwe gebouw!”

Brandsma laat vol trots de tekeningen en artist impressions van het nieuwe gebouw zien. Er is duidelijk veel aandacht besteed aan ruimte voor het inmiddels flinke team van 30 man, maar ook aan comfort en ontspanning is gedacht. Witteveen verheugt zich al op de bijeenkomsten die er gehouden zullen worden. “Niet alleen de gezellige borrels, maar ook de presentaties die we voor elkaar houden. Wij vinden het belangrijk dat de binnen- en buitenploegen van elkaar weten wat er gaande is. Daarom vragen we zo nu en dan één van de jongens om voor de groep te vertellen waar ze mee bezig zijn.” Best spannend, voor de meesten. “Maar je moet eens zien hoe trots die jongens zijn als ze over hun werk vertellen en hoe goed iedereen luistert. Er komt interactie op gang én je zet mensen verdiend in de spotlights.” Brandsma vult aan: “Dat vinden we heel belangrijk. We zijn allemaal specialisten bij elkaar en laten graag zien dat we elkaar waarderen.”

Toegevoegde waarde

BDM staat erom bekend altijd bezig te zijn met innovatie. Rein Brandsma heeft een neus voor nieuwe snufjes en verbindt daar moeiteloos een nieuwe strategie en visie aan. “We zijn een landmeetkundig bureau, maar we doen veel meer. Maatvoering in bijvoorbeeld de bouw, industrie en infra gebeurt met de nieuwste apparatuur en software en kan uitgewerkt worden in 3d-modellen, IFC-modellen en BIM-modellen. Met behulp van 3D laserscannen kunnen we bijvoorbeeld objecten inmeten en met drones kunnen we gebieden in kaart brengen en inspecteren. Even in een notendop…”

Opdrachtgevers weten welke toegevoegde waarde BDM kan bieden. “Van Wijnen heeft ons bijvoorbeeld gevraagd mee te denken over innovatievere woningbouw. Hoe kunnen we zo bouwen dat woningen tot dertig procent goedkoper worden voor de eindgebruiker? Van Wijnen weet dat wij out of the box denken, van dit soort uitdagingen worden wij enthousiast.” De oplossing voor dit vraagstuk zit hem trouwens vooral in ‘handigheidjes’ in de voorbereiding: efficiënter werken zonder dat er kwaliteit verloren gaat. Prefab wanden en vloeren zo nauwkeurig inmeten dat ze in de fabriek nagenoeg perfect geproduceerd worden, zodat ze op de bouwlocatie bijna als Legosteentjes op en naast elkaar gezet kunnen worden. “Met minimale afwijkingen zorgen voor een maximaal resultaat: maatvoering tot op de millimeter wordt steeds belangrijker.” Brandsma en Witteveen hebben er duidelijk schik in. “Hier leren wij ook veel van!”

Bij het inmeten van productielijnen voor een machinebouwer was de vraag: hoe maak ik zo nauwkeurig mogelijk een doorgaande lijn voor mijn machines, in de ruimte die ik heb? “Wij meten de ruimte in, met die data kun je vervolgens veel meer dan alleen machines nauwkeurig neerzetten. Wij adviseren klanten bijvoorbeeld vaak om ook onder de vloer te laten meten. Stel dat je die vloer een keer moet openbreken. Dan moet je precies weten wat eronder ligt. Als je die gegevens al hebt, hoeven wij er niet nogmaals voor langs te komen.”  Verder kijken dan je neus lang is, maar wel zo praktisch dat het advies direct aansluit op de vraag van de opdrachtgever: BDM kent het klappen van de zweep.

Werk door nieuwe wet

Er komt een nieuwe wet aan, die BDM nu al werk oplevert. De bedoeling van de Wet kwaliteitsborging (Wkb) is – de naam zegt het al – meer zekerheid van kwaliteit. Aannemers moeten zorgen dat hun objecten voldoen aan een bepaalde bouwkwaliteit. “Aannemers die dit niet kunnen aantonen kunnen aansprakelijk worden gesteld voor gebreken.” Hoe toon je aan dat je deugdelijk bouwt? Bijvoorbeeld door BDM in te schakelen, zodat die met drones je bouwproject kan meten en monitoren. “Met scans en foto’s kunnen wij via slimme software data bijhouden en controleren. Ook grote projecten kunnen wij heel precies monitoren. En bij installatiewerk kunnen we met behulp van scanners vastleggen wat er aan leidingwerk en/of vloerverwarming in de vloer is mee gestort”, legt Brandsma uit. Witteveen vult aan: “Als op de tekening staat dat de bouwer 20 palen moet slaan en het zijn er uiteindelijk maar 19, zie je daar bij het eindresultaat niks van. Maar mocht er ooit een probleem ontstaan en die ontbrekende paal blijkt de oorzaak, dan ben je als bouwer de klos. Wij helpen die extra controle uit te voeren. Zodat alles tot in de puntjes – of paaltjes – correct gebeurt.”

Een productielijn inmeten in Polen, een staalconstructie uitzetten in Parijs: de wereld is veel groter dan Nederland alleen, maar prima behapbaar vanuit Bolsward. “De nieuwe locatie is ook in Bolsward, alles is vanaf hier goed te bereiken. Als we klussen hebben in het zuiden van het land, schakelen we partijen uit die regio in, waarvan we weten dat ze net zo secuur werken als wijzelf.”

Voorop lopen

BDM loopt al jaren voorop met de nieuwste ontwikkelingen. “Soms zelfs weleens wat té ver: dan was er nog geen vraag naar. Maar het bood ons wel de gelegenheid zelf ervaring op te doen met – bijvoorbeeld –3D-scannen. Nu dat steeds meer wordt gevraagd, zijn wij dé partij met de expertise. We doen steeds vaker specialistische klussen. We zijn breed georiënteerd, maar gaan ook graag de diepte in. We hebben vele disciplines ‘onder de knop’.”

Vakkennis die je ook moet delen, vindt men bij Brandsma. Jonge mensen die willen leren, zijn van harte welkom. Samen met twee andere partijen wordt de jeugd vakkundig opgeleid voor het meetvak, bovendien neemt Brandsma zelf nieuwe jongens mee het veld in. “Bastiaan neemt de dagelijkse zaken waar op kantoor, zodat ik op pad kan. Ik vind het geweldig om nieuwe werknemers te laten zien waar ons werk uit bestaat. Ik ben alleen begonnen met BDM en heb inmiddels een mooi team om me heen. Het is niet meer zoals in het begin, we professionaliseren in rap tempo en zijn niet alleen een aantrekkelijke partij om mee samen te werken, maar ook een betrokken werkgever!”

Vergelijkbare berichten