Commissaris van de Koning bezoekt organisaties in Waadhoeke

Gister 31 oktober 2022 bezocht Commissaris van de Koning de heer A. Brok twee organisaties in Waadhoeke. Ook had hij gesprekken met de burgemeester, de wethouders en de fractievoorzitters van de politieke partijen van Waadhoeke. Deze gesprekken stonden in het teken van belangrijke onderwerpen die in Waadhoeke spelen, zoals het stikstofdossier, vluchtelingenopvang, woningbouw en werkgelegenheid en meertaligheid.

Bezoek aan Meijer Metal

Meijer Metal is een familiebedrijf gevestigd in Sint Jacobiparochie sinds 1921. Het begon als een loonbedrijf dat werd uitgebreid met een machinefabriek en constructiewerkplaats opgericht door Hendrik Meijer. Sinds 1985 heeft – toen nog Meijer Plaatbewerking – zich ontwikkeld van een lokale leverancier van 15 medewerkers naar een bedrijf met 100 medewerkers waar innovatie voorop staat. Meijer Metal is al die jaren midden in de maatschappij van Het Bildt blijven staan. Het personeel heeft een sterke binding met de streek met Hendrik Meijer (vierde generatie) aan het roer.

Bezoek aan asielzoekerscentrum

De vluchtelingenopvang en asiel is een actueel onderwerp in Waadhoeke. Voor de vluchtelingen uit Oekraïne zijn er twee opvanglocaties in Franeker en Menaam. In het asielzoekerscentrum is plaats voor 400 personen. Er zijn 80 stacaravans ingericht en er is een basisschool en een kinderopvang. Er zijn verschillende begeleidingsprogramma’s en zijn er samenwerkingsprojecten met lokale bedrijven. Locatiemanager Jan Dirk van Iperen stuurt het opvangteam aan en leidde de groep rond.

Meertaligheid

Tijdens het reizen naar de locaties was er ook aandacht voor de meertaligheid in de gemeente. Er werden drie ‘ferrassingsbezoekys’ fan ’n Bildtse pelgrim (Wiemer van der

Ploeg, ’n Franeker Diktee oefener (Gea Iedema) en in Fryske Trûbadoer (Wim de Vrij). Zij lieten op eigen ludieke manier zien hoe de eigen taal dagelijks doorwerkt in het leven in Waadhoeke.

Vergelijkbare berichten