DE HET ondernemersprijs 2023: Inzetten op innovatie en ondernemersgeest

‘Stichting DE HET’, de organisatie die jaarlijks de Leeuwarder Ondernemersprijs organiseert, viert dit jaar haar 10-jarig jubileum. Reden voor Ondernemend Friesland om DE HET met een viertal vragen eens ‘door te zagen’. Alleen al het feit dat vier van de vijf bestuursleden acte de présence gaven om de vragen te beantwoorden, geeft aan dat het enthousiasme groot is en het draagvlak breed.

Waar komt DE HET vandaan?

Penningmeester Pieter Blaauw, bestuurslid van het eerste uur: DE HET is voortgekomen uit de voormalige Leeuwarder Ondernemersprijs. Die was toe aan een opfrisbeurt. Het imago moest anders; we wilden meer; een evenement voor en door de Leeuwarder ondernemers.

Lennard Drogendijk en Paul Otter hebben de handschoen opgepakt en de basis gelegd voor een breed gedragen verkiezing waar iedere Leeuwarder onderneming aan deel kan nemen.

Is er een jaarlijks thema?

Voorzitter Mascha Perquin: Neen, we hebben geen wisselende thema’s. Wel laten we innovatie, ondernemerschap en duurzaamheid behoorlijk zwaar meewegen in onze beoordeling. Daarbij gaat het om innovatie en ondernemersgeest in de breedste zin van het woord. Het zoeken naar nieuwe producten, andere processen en verrassende oplossingen. Die mentaliteit wil DE HET aanmoedigen. Groot zakelijk succes hoeft niet doorslaggevend te zijn. Innovatief ondernemerschap des te meer.

Deelnemers worden geacht tijd en moeite te investeren in hun deelname. Maar daar krijg je veel voor terug. Je leert ervan, krijgt veel publiciteit, wordt door middel van workshops gecoacht. Kandidaten leren de wethouder kennen, gaan bij de burgemeester op bezoek en hebben de mogelijkheid om hun netwerk uit te breiden. Zo zijn er in het verleden regelmatig deelnemers geweest die elkaar niet kenden, maar nu een vruchtbare samenwerking hebben.  

Kun je een paar highlights noemen uit voorgaande jaren?

Bestuurslid Jan-Dirk van Ravesteijn: De prijsuitreiking vond traditioneel plaats tijdens de Bedrijven Contact Dagen. In de coronaperiode ontstond het idee om het geheel compacter te maken, meer in de geest van deze tijd. De finale vindt plaats tijdens een diner; een avond vol interactie en beleving, waar de finalisten een pitch geven voor het voltallige ondernemerspubliek. Daar rolt diezelfde avond dan ook een winnaar uit.

Een heel bijzondere uitreiking was die van 2020, in de coronaperiode dus. We hebben toen vanwege het ‘cordon sanitaire’ een openluchtbioscoop gecreëerd achter het WTC, waar iedereen met zijn eigen auto naar binnen kon rijden, via de radio het geluid kon volgen, terwijl het beeld zichtbaar was via een groot scherm. Ik denk dat dat een van de meest bijzondere uitreikingen is geweest in het bestaan van DE HET.

Samenvattend?

Mascha: klinkt misschien wat oubollig, maar we noemen ons zelf ‘DE HET – familie’. Een hechte en enthousiaste club ondernemers, die dankzij de ondersteuning van de gemeente Leeuwarden en een aantal sponsors dingen voor elkaar krijgen. Daarnaast bestaat er een intensieve samenwerking met de Commerciële Club Leeuwarden. Deze organiseert het diner op locatie en hun leden  worden hiervoor uitgenodigd. Zo wordt het letterlijk een avond ván ondernemers vóór ondernemers.

Tijdens het finale diner op 13 april 2023 vormen de heftrucks van Themmen Heftrucks het decor voor DE HET prijsuitreiking editie 2023.

Vergelijkbare berichten