ERA Notarissen uit Leeuwarden: ‘Ondernemers, leg zowel zakelijk als privé je zaken goed vast!’

Wat gebeurt er met jullie gezamenlijke onderneming als jouw compagnon wegvalt? Welke invloed heeft een geregistreerd partnerschap of huwelijk op je onderneming? Wie is verantwoordelijk voor jouw onderneming als jij wilsonbekwaam wordt? Het zijn niet de leukste zaken om over na te denken als ondernemer, maar ze zijn wél belangrijk, benadrukken notarissen Shinta de Haan en Madleen Kulhan van ERA Notarissen.

Shinta: “Madleen en ik zijn sinds drie jaar ook ondernemers: we zijn samen eigenaar van ERA Notarissen. Voor elkaar, voor onze werknemers en voor onze gezinnen, hebben wij zowel zakelijk als privé alles goed geregeld.” Madleen benadrukt: “We worden als ondernemers vaak opgeslokt door onze core business, maar alles is met elkaar verbonden. Als je bijvoorbeeld jouw relatie wilt bezegelen met een geregistreerd partnerschap of huwelijk, moet je bij het opstellen van voorwaarden rekening houden met het effect daarvan op je onderneming bij een eventuele scheiding.”

Sparren over keuzes

Als jij een onderneming hebt samen met een compagnon, en deze valt weg, krijg je bijvoorbeeld te maken met erfgenamen. Shinta: “Dit soort zaken kun je beter aan de voorkant regelen dan het achteraf te moeten repareren.” Madleen: “Als je als ondernemer wilsonbekwaam wordt door bijvoorbeeld ziekte, is het belangrijk dat duidelijk is wie voor jou beslissingen kan nemen. Niet alleen privé, maar ook over je onderneming.” Shinta: “Denk in ieder geval over deze zaken na, maak een risico-overweging. Wij denken graag mee en zoeken actief de samenwerking met andere specialisten zoals fiscalisten, financieel adviseurs en accountants.”

‘Kom eerder langs’

Madleen en Shinta komen vaak pas aan het einde van een proces in beeld: als ondernemers hun plannen al doorgerekend hebben met een financieel adviseur en er alleen nog een akte opgemaakt hoeft te worden. Madleen: “Vaak komen wij toch allerlei punten tegen waar óók iets van gevonden moet worden. Daarom: laat je informeren over wat allemaal van belang kan zijn bij de keuzes die jij wilt maken.”

Complete dienstverlening

Shinta en Madleen zijn echte liefhebbers van het ondernemingsrecht. Om dit rechtsgebied bij ERA Notarissen uit te breiden hebben ze vorig jaar kandidaat-notaris Ynskje Hoekstra aangenomen, zij is hierin gespecialiseerd. Madleen: “Shinta en ik zijn bovendien ook estate planners: wij hebben graag een helikopterview over alle rechtsgebieden bij elkaar. Zo kunnen we ondernemers compleet van dienst zijn.” Shinta: “We merken dat er vraag is naar onze expertise, vooral bij mkb-ondernemers. Zij vinden onze laagdrempelige en persoonlijke dienstverlening heel prettig.”

ERA bij alle mijlpalen

De naam ERA staat voor tijdperk: een periode van kenmerkende ontwikkelingen of gebeurtenissen. Shinta legt uit: “Wij staan mensen bij in allerlei periodes van hun leven. Alle mijlpalen komen voorbij: van geboorte tot huwelijk, scheiding en nalatenschap.” Madleen: “We vinden het belangrijk dat mensen zich op hun gemak voelen bij het vastleggen van hun keuzes. Daarom komen we desgewenst ook bij mensen thuis.” Shinta: “Bij ondernemers kunnen we ook langskomen. We vinden het leuk om een indruk te krijgen van wat iemand doet. We zijn écht geïnteresseerd in de mens achter de cliënt.”

Vergelijkbare berichten