Etran leidt mensen op tot energieprofessional

Gerrit Visser deed een bouwopleiding, had vervolgens ruim vier jaar lang een eigen bouwadviesbureau in Haren (Groningen) en liet zich tussendoor ook nog even bijscholen als energieadviseur. Hij werkte nog een tijdje bij Arcadis en begon jaren geleden al na te denken over de enorme opgave waar Nederland voor staat. De verwachting is dat de komende jaren 8,2 miljoen huizen en 1 miljoen bedrijfspanden zullen moeten verduurzaamd; ga er maar aan staan. Wie gaat helpen al die processen te begeleiden? Visser vond de oplossing. Met zijn eigen bedrijf Etran leidt hij mensen in korte trajecten op om energieprofessional te worden. En dat biedt voor veel partijen voordelen.

De energietransitie is al begonnen, maar er ligt nog een long and winding road in het verschiet. Om alle gebouwen in Nederland te verduurzamen zullen er veel mensen nodig zijn die met kennis van zaken kunnen adviseren en kunnen helpen om het tempo erin te houden. De schatting is dat er daarvoor bijna 50.000 professionals nodig zullen zijn. Het ligt voor de hand dat deze mensen uit de bouw of installatie branche komen maar juist daar zijn al enorme tekorten. De professionals van de toekomst zullen dus vooral omgeschoold moeten worden vanuit andere sectoren.

Met dat idee startte Visser dit jaar Etran. Gevestigd op het Ecommunitypark in Oosterwolde leidt het mensen op tot energieprofessional. “Je kunt het zien aankomen”, legt Visser uit. “Over twee jaar zullen we in ons land duizenden mensen nodig hebben om die transitie te begeleiden. Bij gemeenten, provincies, bij woningcorporaties, energiecoöperaties, maar ook in de bouw. Wanneer je die mensen dan nodig hebt zul je nú moeten beginnen met ze op te leiden.”

En dat is precies van Etran doet, zo leren we. Visser: “We beginnen heel praktisch daar waar de urgentie het hoogst is. Dat is de woningbouw. En dus leiden we mensen eerst op om daarin actief te zijn. Dat gaat zo: wij bieden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en mensen die een carrière switch willen maken de kans om deze opleiding te doen. Dat doen we in samenwerking met het UWV.

Wij sluiten intentieovereenkomst met de kandidaten, waarbij ze ervoor tekenen om een training te volgen van 8 dagen, waarna ze vier examens afleggen. Ook zit er een stage in het traject besloten. Wanneer ze dat hebben gehaald bieden wij ze een jaarcontract aan en detacheren wij deze professionals-in-wording bij gemeenten, woningcorporaties en provincies. Het is dus aan de ene kant een hele mooie kans voor organisaties om personeel te werven met specifieke kennis op het gebied van duurzame energie en aan de andere kant om de werkloosheid in Nederland terug te brengen.”

Etran Academy

Wie dat wil kan ook al allerlei aanvullende cursussen doen, zo leren we. Het huidige pakket aan opleidingen wordt op de website verder toegelicht. Toch staat er veel méér aan te komen, zo vertelt Visser. “Etran rust eigenlijk op drie pijlers: in de eerste plaats dus die mensen vinden en ze in korte tijd opleiden tot Consultant Energietransitie, of als adviseur op het gebied van Energieprestaties van woningen of utiliteitsgebouwen. Maar dat willen we uitbreiden. De energietransitie gaat ons namelijk allemaal raken en daarom gaan we specifieke opleidingen aanbieden richting de verduurzaming van de industrie, agrarische sector, duurzame opwek, en bijvoorbeeld waterstof. Zo kom ik ook op onze tweede pijler; de Etran Academy. Het lijkt ons heel goed om met eigen lesstof of met eigen studenten het studieaanbod te verbreden. Samenwerken sluiten we daarbij niet uit; we praten hierover nu al met onderwijsinstellingen.”

Cadeautje

En die derde pijler? “Die is toch ook wel speciaal”, zegt Visser. “Dat is ons plan om via HR de energietransitie een boost te geven, bijvoorbeeld door de energieadviseur samen met organisaties en bedrijven veel méér in de Nederlandse huishoudens te krijgen. Stel een bedrijf wil voor al haar personeelsleden wat extra’s doen in de secundaire arbeidsvoorwaarden om een aantrekkelijke werkgever te zijn en een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van Nederland. Dat kan bijvoorbeeld een elektrische fiets zijn. Maar je kunt jouw personeel óók helpen om thuis hun eigen woning te verduurzamen. De werkgever betaalt de advieskosten waarbij de adviseurs van Etran worden ingezet om een maatwerk advies op te stellen. Bijkomend voordeel is dat de medewerker door te verduurzamen bespaart in de netto maandlasten en vaak een comfortabelere woning krijgt. Een vervolg op het advies zou kunnen bestaan uit een warmtepompplan waarbij overtollige uren niet worden omgezet in extra vakantie, maar laten inruilen voor een warmtepomp. Wij denken dat we met deze manier van denken snelheid en volume kunnen realiseren in de energietransitie en dat het werkgevers kan helpen in het boeien en binden van personeel.”

Visser realiseert zich dat bedrijven zoals professionele adviesbureaus wellicht enige huiver voelen om iemand aan te nemen die mogelijk uit een geheel ander vakgebied komt of een flinke tijd werkloos is geweest. “Ik snap dat gevoel, maar het is niet terecht”, zegt de ondernemer. “Ten eerste heb je het over mensen die misschien wel buiten hun schuld zonder werk kwamen te zitten, of over mensen die sowieso het lef hebben om de bakens te verzetten. Voorop staat dat de kandidaten gescreend worden op motivatie om tijd en energie te steken in dit traject.  Daarbij komt ook: de opgave waar we voor staan is zo groot; dat lossen we alleen op wanneer de neuzen in de gehele samenleving dezelfde kant op staan.”

Vergelijkbare berichten