Friese Zaken heeft behoefte aan branchediversiteit

Met 118 leden en gemiddeld twintig bijeenkomsten per jaar is Friese Zaken te omschrijven als een actieve netwerkorganisatie. Iliana Kappert is onderdeel van de ledencommissie. Ze geeft een mooie inkijk in waar Friese Zaken voor staat, wat er zoal georganiseerd wordt en wat voor ondernemers of ondernemende mensen voor de gewenste diversiteit kunnen zorgen.

Iliana is sinds 2011 eigenaar van Opus Vita Coaching, waarmee ze mensen helpt en coacht in hun groei. Haar scope is breed. “Ik bied hulp in iemands persoonlijke en professionele ontwikkeling”, begint Iliana, “waarbij je kunt denken aan coaching op het gebied van leiderschap, jezelf profileren, loopbaanbegeleiding en de juiste balans vinden tussen werk en privé.” Ze is met haar onderneming gehuisvest in Leeuwarden, maar geeft meermaals per jaar coaching aan kleine groepen op Ibiza. Vlak voordat de coronaepidemie uitbrak, sloot ze zich aan bij Friese Zaken. “Dat was een gekke periode, omdat de boel een tijdlang stil lag. Veel ondernemers moesten erna wennen aan het idee om op locatie samen te zijn met een grote groep. Gelukkig zitten nu weer op ons oude niveau.”

Nieuwe branches verwelkomen

Iliana is vanuit haar rol binnen Friese Zaken verantwoordelijk voor het contact met de huidige én nieuwe leden. Zo stimuleert ze zittende leden om introducees mee te nemen die voor de gewenste branchediversiteit zorgen. “We willen toekomstgericht en vernieuwend zijn. Wat daarbij helpt is dat we qua leden in veel verschillende branches actief zijn. Wat dat betreft nodigen we ondernemers uit de sport, cultuur, milieu, techniek, zorg & welzijn, toerisme & recreatie, veiligheid, openbaar bestuur en vervoer & transport uit om een bijeenkomst bij te wonen. Dit zijn namelijk sectoren die voor de gewenste variëteit kunnen zorgen”, aldus Iliana.

‘Je bezoekt mooie, inspirerende plekken waar je anders niet snel komt’___

Twintig bijeenkomsten per jaar

Met twintig bijeenkomsten per jaar kun je gemiddeld eens per twee à drie weken deelnemen aan een activiteit bij de netwerkclub. Iliana daarover: “Die verdelen we evenredig over tien lunch- en avondbijeenkomsten. Het programma is divers, denk aan gastsprekers en sportieve activiteiten als padellen en skûtsjesilen of aan een bedrijfsbezoek met een rondleiding. Uiteraard krijg je tevens ruimte om je bedrijf te presenteren.” Leden met elkaar verbinden tijdens vernieuwende samenkomsten is één van de speerpunten van Friese Zaken. Iliana kijkt enthousiast als ze memoreert aan een persoonlijk hoogtepunt uit 2023. “In het pittoreske dorpje Rohel bezochten we de Palingfabriek. Een plek waar je normaliter niet snel komt. De locatie, het bedrijf en de woorden van een bevlogen eigenaar tijdens de rondleiding; het was zeer inspirerend.”

Open en informeel

Laagdrempelig, informeel en een organisatie met een open en integere sfeer en cultuur, zo omschrijft Iliana Friese Zaken. “Het gezelschap is gemêleerd, met leden die begin twintig tot eind zestig zijn. Bij elke bijeenkomst delen we de tafels anders in, zodat je telkens verschillende ondernemers spreekt. Wat dat betreft staat er weer veel moois op de planning. Naast een verrassingsactiviteit en een lid die ons meeneemt in de wereld van beleggen en aandelen, zal een van de avonden in het teken staan van effectief leiderschap. Een traumachirurg en een voormalig jachtvlieger nemen ons mee in het onder druk kunnen schakelen en keuzes maken. De één vanuit situaties waarin het om leven en dood gaat, de ander in relatie tot oorlogssituaties. Dit levert ongetwijfeld inzichten op die waardevol voor iemands bedrijf of onderneming kunnen zijn”, zegt Iliana afrondend.

Enthousiast geworden naar aanleiding van bovenstaande? Bezoek Friesezaken.frl en kom in contact met Iliana Kappert of Laurens Jongema van de ledencommissie!

Vergelijkbare berichten