Unieke Friese samenwerking om baanbrekend softwareplatform te lanceren

De start-up FlowView Diagnostics uit Heerenveen bundelt de krachten met IT-dienstverlener Vitas uit Joure. Dankzij deze samenwerking wordt er naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 een innovatief softwareproduct op de markt gebracht. Het te lanceren softwareplatform Asudes analyseert bloed automatisch op onder meer kankercellen en virale of bacteriële infecties. Omdat het hierbij om persoonsgevoelige informatie gaat, staat beveiliging natuurlijk voorop. Daar gaat deze samenwerking voor zorgen.

“We zijn blij dat we met Vitas deze samenwerking zijn aangegaan”, stelt Ton van den Hoven , oprichter en CEO van FlowView Diagnostics. “Vitas heeft een goede reputatie op het gebied van software development en specifiek de Microsoft Azure-omgeving. Dat is waar ons softwareplatform op draait. Vitas heeft bovendien een eigen academie waarmee we snel eigen softwareontwikkelaars kunnen opleiden. Het is prettig dat Vitas, net als wij, in Friesland is gevestigd. Door de kortere afstand van elkaar is samenwerken op deze manier nog eenvoudiger. Bovendien zetten we met elkaar in onze regio iets prachtigs neer wat betekenis gaat krijgen in heel het land.”

Kanker en infecties vinden
De samenwerking stelt FlowView Diagnostics volgens Van den Hoven in staat om in het eerste kwartaal van 2024 het Asudes-platform beschikbaar te stellen aan ziekenhuizen en laboratoria. “Asudes is een klinisch besluitvormingsplatform”, legt Van den Hoven uit. “Met behulp van software en kunstmatige intelligentie wordt een automatische analyse gedaan. Hiervoor wordt bloed bij de patiënt afgenomen.” De eerste toepassingen zijn het detecteren van een terugkeer van Multiple Myeloma, ook wel de ziekte van Kahler genoemd. Dit is een ernstige vorm van bloedkanker. Ook kan in beeld worden gebracht of een patiënt een virale of bacteriële infectie heeft. Van den Hoven: “In beide gevallen is het belangrijk dat dit vroegtijdig wordt vastgesteld. Op die manier kan het behandelplan daar zo spoedig mogelijk op worden afgestemd.”

Beveiliging als voorwaarde
Omdat Asudes werkt met lichaamseigen materiaal en persoonsgegevens van de patiënt is een goede beveiliging van het platform natuurlijk de belangrijkste voorwaarde. Daar komt Vitas in beeld. Waar FlowView Diagnostics de klinische en medisch technische kennis heeft, brengt Vitas de ervaring van het inrichten en beveiligen van digitale omgevingen met zich mee. “Wij ondersteunen in de hele keten van softwareontwikkeling: van architectuur keuzes, development tot onderhoud en beheer”, vertelt Johannes Flameling, directeur van Vitas. “Met FlowView Diagnostics gaan we voor een langere tijd samenwerken. We leiden onder meer binnen onze eigen academie softwareontwikkelaars op die bij FlowView Diagnostics in dienst gaan. De technisch directeur van FlowView Diagnostics, Ronald Dahne, ondersteunen we bij het maken van de juiste keuzes en de ontwikkeling van het platform op de langere termijn.”

Unieke samenwerking
Volgens Van den Hoven en Flameling is het uniek dat twee small and medium-sized enterprises (SME’s) in Friesland zo’n bijzondere innovatie met elkaar ontwikkelen. “Als start-up worden wij financieel ondersteund door onder meer de investerings- en ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland NOM”, zegt Van den Hoven. “Op deze manier worden deze gelden ook in de regio verder gebruikt. We zijn er trots op dat we op deze manier met onze start-up ook investeren in Fryslân.”

Vergelijkbare berichten