Wafilin Systems groeit en ontwikkelt verder vanuit nieuwe locatie: ‘Het Friese ecosysteem is ontzettend waardevol voor ons’

Wafilin Systems, membraanfiltratiespecialist voor de zuivel- en voedingsmiddelenindustrie, zet grote stappen. De recente verhuizing binnen Leeuwarden, van de WaterCampus naar De Zwette, luidt een nieuw tijdperk in. “Een fase van groei, internationalisering en professionalisering”, aldus CEO Henk Schonewille. Jos van Dalfsen, Business Development Director: “Met ons nieuwe kantoor en bijbehorende rebranding stralen we uit dat we een professionele, klantgerichte partij zijn die innovatieve technologische oplossingen levert.”

Schonewille vertelt: “We hebben ook een gericht plan voor internationalisering. Uit marktonderzoek bleek dat Groot-Brittanië bij ons past: vanwege de Brexit, maar ook het type bedrijven in de zuivel- en voedingsmiddelenindustrie. De toepassingen die wij bieden kunnen daar van meerwaarde zijn. Vorig jaar hebben we de stap gezet en dit jaar werpt het al zijn vruchten af, daarom breiden we onze activiteiten de komende jaren verder uit. We kijken intussen ook naar andere landen, met name in West-Europa.”

Ruimte voor talent

De groei van de onderneming vroeg intussen om meer ruimte voor het personeel. Schonewille: “We wilden in Leeuwarden blijven, niet ver van de WaterCampus en Hogeschool Van Hall Larenstein vandaan. We hebben een sterke binding met beide.” Op de nieuwe locatie op De Zwette is letterlijk en figuurlijk ruimte voor talent. Schonewille: “We zijn een kweekvijver voor jong technisch talent. Acht op de tien nieuwe werknemers begint hier met de laarzen aan, in ons applicatiecentrum. Op een gegeven moment bepalen ze welke richting ze op willen binnen Wafilin: willen ze engineer zijn, of toch liever projectmanager worden? We zetten mensen in hun kracht en denken niet in hokjes. Ze doen iets waar ze energie van krijgen, net als wij zelf.”

Expertise voor klanten

Jos van Dalfsen knikt. Hij houdt zich als Business Development Director onder andere bezig met innovatie en applicatieontwikkelingen. “We onderzoeken welke filtratiestappen we nodig hebben voor het winnen van bijvoorbeeld plantaardige eiwitten, maar ook hoe we klanten kunnen helpen energie en water te besparen en reststromen te verwaarden.” Hij vervolgt: “Bij bepaalde bedrijven is de specifieke kennis van membraantechnologie niet meer aanwezig, zij hebben daar de mensen niet voor. Wij vullen met onze experts hun behoefte aan kennis in en bieden de gewenste service.”

Die behoefte is er, want er zijn een aantal ontwikkelingen gaande in de markt waarin Wafilin actief is. Niet alleen de transitie van dierlijke eiwitten naar plantaardige eiwitten, ook speelt de circulaire economie een steeds grotere rol en zoeken klanten naar manieren om energie en water te besparen. Van Dalfsen: “Wij zijn dagelijks met deze vraagstukken bezig. Hier op De Zwette hebben we, naast de faciliteiten bij Van Hall, eigen onderzoeksfaciliteiten en kunnen we zelf applicatieonderzoek doen. Ook hebben we ruimte voor uitbreiding van onze service-activiteiten. Daar zetten we volop op in.”

Trots op ontwikkeling

Schonewille: “Zonder de infrastructuur die we in Friesland hebben, het netwerk van onderwijs, overheid en ondernemers, was deze groei niet gelukt. Het Friese ecosysteem is ontzettend uniek en waardevol. Daardoor hebben we ons weten te ontwikkelen van een R&D-club tot een volwaardig mkb-bedrijf.” De CEO besluit: “Wat we de afgelopen jaren gerealiseerd hebben, is boven verwachting en best wel bijzonder. Hiervoor is ooit de WaterCampus opgericht: om startende bedrijven de ruimte en kans te geven om te groeien. Ik had zeven jaar geleden niet durven dromen dat we nu hier zouden staan. Ik ben er oprecht trots op.”

Vergelijkbare berichten