ZuidOostZorg en Zorgkantoor Friesland: dertig procent meer zorg leveren met zelfde personele inzet

Zorg- en kennisorganisatie ZuidOostZorg en Zorgkantoor Friesland gaan samenwerken om de zorg voor ouderen in Friesland toegankelijk te houden. ZuidOostZorg heeft zichzelf daarbij ten doel gesteld om 30% meer zorg te leveren door innovatie en specialisatie. Door de goede voorbeelden ook breder te delen, willen Zorgkantoor Friesland en ZuidOostZorg het hoofd bieden aan stijgende zorgkosten en structurele krapte op de arbeidsmarkt. De beide organisaties hebben daarvoor een strategische samenwerkingsovereenkomst ondertekend, die in ieder geval tot 1 januari 2026 duurt.

Meer zorg leveren met dezelfde personele inzet? “Ja. We willen dertig procent meer mensen bedienen in de komende jaren. Dat kan alleen als je innoveert en afscheid neemt van een aantal oude reflexen”, zegt Simone Meertens, bestuurder bij ZuidOostZorg. “We hebben als zorgsector taken overgenomen die in de kern helemaal niet bij ons zouden moeten liggen. Uiteindelijk zijn wij er om professionele zorg te bieden. Dat willen we toegankelijk houden voor ouderen die dat écht nodig hebben. Dat kan alleen als er op een ander vlak juist minder beroep wordt gedaan op die zorg, want anders heb je er simpelweg de mensen niet voor”

Het is de kern van de samenwerking die de beide partijen aangaan. Tiemen Meijer, Manager Inkoop Ouderenzorg bij Zorgkantoor Friesland: “We zetten ons samen in voor de verandering die nodig is om de grote uitdagingen het hoofd te bieden. Dat begint thuis, met technologie en met inzet van het netwerk zodat onze klanten onderdeel blijven van de maatschappij. Zo houden we de zorg voor de meest kwetsbare mensen voor de lange termijn beschikbaar. Daar gaat het uiteindelijk allemaal om.”

Zo onafhankelijk mogelijk van zorg

Anke Huizenga, bestuurder van ZuidOostZorg: “Binnen ZuidOostZorg werken we iedere dag aan het beter maken van de zorg. Aan de kwaliteit, maar ook aan het systeem zelf. Willen we zorg betaalbaar en toegankelijk houden, dan moeten we het anders organiseren, anders kijken naar zorg. We moeten ons, zoals we dat ook binnen Sûnenz al doen, veel meer richten op preventie en vroegtijdig signaleren. Op de inzet van tijdelijke zorg die mensen helpt om weer zelfstandig en zo onafhankelijk mogelijk van zorg te zijn. Zo willen we bijdragen aan de behoefte van klanten om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen en voorkomen dat mensen langdurig in het verpleeghuis terecht komen.”

Tiemen Meijer: “ZuidOostZorg werkt al jaren aan dat nieuwe zorglandschap dat we zo hard nodig hebben om de zorg toegankelijk te houden voor onze klanten. Ze zijn innovatief en zetten echt stappen om straks met hetzelfde personeel meer mensen van passende zorg te kunnen voorzien op basis van goede kwaliteit. Vanuit Zorgkantoor Friesland willen we die transitie graag samen met hen vormgeven en helpen die goede voorbeelden te verspreiden, zodat we op grotere schaal het verschil kunnen maken.”

Vergelijkbare berichten