De Molkerij: Streven naar gesloten kringloop op het melkveebedrijf

Voor Hessel Jan Sinnige (26) in Damwâld stond het al van jongs af aan vast. Wanneer hij het bedrijf zou overnemen, moest dat zoveel mogelijk met een gesloten kringloop, met aankoop van vooral regionaal geproduceerd voer. ‘Het bedrijf moet in balans zijn met alles wat er binnen komt en wat er van het erf gaat. En dat alles transparant. Dan krijg je waardering voor je manier van werken.‘

Samenwerking
Vol passie vertellen Sinnige en zijn vriendin Baukje De Beer (26) over de samenwerking die ze zijn aangegaan met andere ondernemers. Zo wordt mest van de boerderij gebruikt door akkerbouwer Klaas Rienks in Waaxens en worden Luzerne en voeraardappelen van Rienks bedrijf als veevoer gebruikt op het bedrijf in Damwâld.

Boerderijwinkel
De boerderijwinkel zorgt voor een extra bron van inkomsten, maar veel belangrijker is de functie die deze heeft: burgers meer betrekken bij de bedrijfsvoering. Sinds kort werken de ondernemers ook samen met stadscafé Artisante in Dokkum. ‘Het restaurant serveert vlees van onze koeien. Geregeld willen mensen weten waar het vlees vandaan komt. Dat kunnen ze hier dan bekijken. We zitten in de achtertuin van Dokkum.’

De boerderijwinkel aan de Kooilaan is op vrijdag en zaterdag open. ‘Het vlees wordt verpakt door Klaverweide Vlees uit Damwâld’, legt Baukje de Beer uit. In de winkel wordt ook melk van het eigen bedrijf verkocht en onder meer eieren van de biologische pluimveehouderij van Riemer Dijkstra in Hiaure. ‘Het assortiment wordt nog uitgebreid,’ zegt De Beer. ‘We gaan in ieder geval ook eigen honing verkopen.’

Delen via

Vergelijkbare berichten