Verkiezing sociaal ondernemerschap Friesland tijdens 2015Festival Millenniumnetwerk Fryslan

Millenniumdoelen

Ter gelegenheid van het aflopen van de Millenniumdoelen en de laatste editie van het 2015Festival, organiseren het Millenniumnetwerk Fryslân en SESAME Jongeren een verkiezing, namelijk ‘Sociaal Ondernemerschap Friesland 2015’. Student-projectleider Bertwin Kampman: “We organiseren deze verkiezing om twee redenen. De noodzaak voor sociaal ondernemen wordt steeds groter. Daarnaast geven jongeren aan dat het gedachtegoed van sociaal ondernemerschap beter bij hen past. Met deze verkiezing brengen we dit vernieuwende business model onder de aandacht. Hoe meer ondernemers dit model kiezen, hoe beter de wereld er van wordt!”

Deskundige jury samen met studenten

Studenten van MBO en HBO instellingen trokken in mei en juni van dit jaar Friesland in. Hun doel? Zoveel mogelijk bedrijven aan de tand voelen over sociaal ondernemerschap. Een deskundige jury, bestaande uit Sjoerd Galema (voorzitter van VNO-NCW Friesland), Wietse Nieuwenhuis (Directeur van Inbak) en Evelijne Bruning (Directeur The Hunger Project) koos uit de 17 deelnemende bedrijven de vier beste kandidaten uit. Op het 2015Festival wordt de winnaar bekend gemaakt. De winnaar krijgt een reis met ondernemers naar het Katakle-project in Benin, een initiatief van het bedrijfsleven om honger in Benin definitief te beëindigen. Tweede prijs is een bezoek aan sociale ondernemingen in Barcelona, samen met SESAME Friesland. Derde prijs is een portret van het bedrijf in Ondernemend Friesland. De prijsuitreiking vindt op zaterdag 5 september plaats, tussen 19.00 en 20.00 uur op het festival terrein in IJlst.

De vier genomineerden voor de Verkiezing Sociaal Ondernemerschap Friesland 2015 zijn:

–          Het Ambacht

In Restaurant Het Ambacht in Heereveen worden per jaar worden 10 tot 15 jongeren opgeleid tot horecaprofessionals. Ook wekt het restaurant eigen geothermische energie op, met een warmwaterpomp.

–          Speelkracht

Speelkracht ontwikkelt plaatsen waar mensen werken, wonen, leren en spelen. Een speeltuin, een park, een plek. Dit wordt niet alleen gedaan, maar samen met de mensen voor wie het project bedoeld is. Zo zorgt eigenaar Daan Levy voor resultaten waar alle betrokkenen zich eigenaar van voelen.

–          Donkergroen

Donkergroen uit Sneek ontwikkelt samen met haar creatieve groendenkers en doeners daktuinen, speelplaatsen, parken en al hun andere groene projecten. In hun werk houden ze de drie P’s People, Planet, Profit hoog in het vaandel!

–          Ecostyle

ECOstyle uit Oosterwolde verkoopt producten voor tuinen en huisdieren, voor particulieren en het bedrijfsleven. Al deze producten zijn ecologisch verantwoord. Daarnaast bedenkt Ecostyle projecten voor bodem, plant en dier.

Wat is sociaal ondernemerschap volgens de organisatie?

Sociaal ondernemerschap is een wereldwijde beweging waarbij de ondernemers zich focussen op het verbeteren van de wereld om ons heen. Ze hebben voornamelijk een sociale doelstelling. De ondernemingen richten zich niet alleen op de financiële winst maar ook op een betekenisvolle activiteit. Ze willen van toegevoegde waarde zijn voor de lokale samenleving en regio. Sociaal ondernemerschap is een idealistische gedrevenheid om een bijdrage te leveren aan een sociaal, regionaal of ecologisch vraagstuk, in sterke verbinding met ondernemerschap. Een sociale onderneming is duidelijk geen sociaal werk – deze ondernemingen maken winst zoals ieder ander. De manier van werken en de besteding van de winst maken het verschil, door de herinvestering in de omgeving, mensen en milieu.

Sociale ondernemingen zijn economisch zelfstandige bedrijven, dus niet afhankelijk van subsidies en donaties. Ze hebben een duidelijke missie. De combinatie van ondernemerschap met het vooropstellen van regionale en maatschappelijke impact zorgt voor innovatieve oplossingen. Ze hebben vaak een signalerings- en voorbeeldfunctie. Deze functie stelt eisen aan het ondernemerschap.

Delen via

Vergelijkbare berichten