BouwBase brengt bouwwereld en jongeren bij elkaar

Woensdag 10 mei openen de wethouders Vegelin en Spoelstra van de gemeente Achtkarspelen bij bouwbedrijf Kootstra Van der Veen in Harkema BouwBase, een pop-up bouwplaats voor leerlingen groep 7-8 basisschool en klas 1-2 van het voortgezet onderwijs. BouwBase is een initiatief van Bouwend Nederland-Friesland, Toekomstbouwers Friesland en TEC om jongeren te laten ervaren wat je in de Bouw en Infra allemaal kunt doen en worden.

De bouwplaats is zo echt mogelijk nagebootst met huizen – gemaakt door leerlingen VMBO-Bouwen Wonen en Interieur -, een keet, een container, dixie en een groot bouwbord. Leerlingen gaan hier aan de slag met allemaal verschillende Bouw- en Infra-opdrachten. Zo kunnen ze in de bouwkeet ontwerpen, plannen en calculeren en wanen ze zich buiten even strater, timmerman en elektriciën. BouwBase staat van 10 mei – 10 juni in Harkema. Daarna verhuist zij naar de bouwlocatie van het nieuwe zwembad De Welle van Bouwgroep Dijkstra Draisma in Drachten. Hier staat BouwBase van 19 juni tot aan de zomervakantie. Al bijna 40 groepen hebben zich aangemeld.

BouwBase

BouwBase is een unieke samenwerking om meer jongeren in de Bouw en Infra in Friesland te krijgen. Marten Claus, directeur Kootstra Van der Veen: “De bouw is enorm breed en veelzijdig. Dat willen we de jeugd met BouwBase laten ervaren. Zo hopen we hen zo enthousiast voor de sector te maken dat ze later voor een opleiding in de bouw of infra gaan kiezen. Want ook in de toekomst hebben we vakmensen hard nodig”.

Vorig jaar is BouwBase, op gezamenlijk initiatief van Bouwen aan de Bouw (inmiddels onderdeel vanToekomstbouwers), Friso Bouwgroep en Technolab-swf, als pilot in Sneek gestart. “Meer dan duizend leerlingen hebben de bouwplaats toen bezocht. Iedereen was enthousiast: leerlingen, leerkrachten en organisatie. Alle reden om met deze levensechte bouwlocatie door Friesland te trekken. Na de zomervakantie gaan we naar Leeuwarden”. Aldus Tineke de Groot, die BouwBase On Tour namens de sector organiseert.

Vergelijkbare berichten