Opening kinderbouwplaats BouwBase op bouwplaats zwemcentrum De Welle

Vandaag markeert een bijzondere mijlpaal tijdens de bouw van zwemcentrum De Welle in Drachten. De langverwachte opening van jongerenbouwplaats BouwBase vond plaats in aanwezigheid van enthousiaste leerlingen van basisschool De Plotter uit Drachten. Omrop Fryslân presentator Raynaud Ritsma hield een openingswoord en stelde vragen aan de leerlingen, maar ook aan personeelsplanner Wibo Douma en uitvoerder Jaap Swart van Bouwgroep Dijkstra Draisma en directeur Criss Roemers van het opleidingsbedrijf voor de bouw Toekomstbouwers Friesland.

Tijdens de opening richtte Raynaud Ritsma zich tot Douma, Swart en Roemers, die als speciale gasten waren uitgenodigd. Om de jonge generatie bouwers inzicht te geven in de mogelijkheden die in de bouw of techniek liggen ontstond een interactieve vragenronde met vragen als “Wie is er nou de baas op een bouwplaats?” en natuurlijk: “Wist je vroeger al dat je in de bouw wilde werken?”

Officieel startsein

Nadat alle kinderen antwoorden hadden op al hun vragen, werd het officiële startsein gegeven. De leerlingen van De Plotter sloegen met lachende gezichten op het traditionele spel ‘de kop van jut’. Dit symboliseert de opening van BouwBase. Na het formele gedeelte konden de leerlingen eindelijk aan de slag in de praktijk. Ze worden begeleid door ervaren professionals die de kinderen inspireren bij de ontdekkingstocht in de bouw.

Wat is BouwBase?

BouwBase is een levensechte bouwplaats voor jongeren van 11-14 jaar en gaat als een reizend circus door Friesland. In de afgelopen weken in Harkema en nu tot de zomervakantie in Drachten. Zo wil de Friese afdeling van Bouwend Nederland, samen met Toekomstbouwers Friesland en TEC, jongeren enthousiast maken om later voor een Bouw- of Infra-opleiding te kiezen. Criss Roemers, directeur Toekomstbouwers Friesland: “Leerlingen kunnen hier ontdekken of hun interesse en talent in de bouw ligt. Willen ze er later meer van weten, bijvoorbeeld door eens een dag mee te lopen bij Toekomstbouwers of een aannemer, dan helpen we hen daarbij. Zo willen we met elkaar meer instroom van jongeren in de Bouw en Infra krijgen.”

Jonge bouwliefhebbers enthousiasmeren

Wibo Douma is personeelsplanner bij Bouwgroep Dijkstra Draisma en weet als geen ander hoe belangrijk het is om jongeren de kans te geven om de bouwwereld te verkennen. “BouwBase is een laagdrempelig evenement waarbij kinderen hun technische en creatieve vaardigheden kunnen ontwikkelen. Een eerste kennismaking is zo belangrijk, zodat ze een idee krijgen van de mogelijkheden. Prachtig dat we ons gezamenlijk inzetten om de bouwers van morgen te ontdekken.”

Foto: Imazzo

Vergelijkbare berichten